UOČI NAJAVLJENIH SASTANAKA

Grenel pred susret u Bijeloj kući poručio da ostave politiku po strani

Ohrabrujem kosovsku delegaciju da preduzme hrabre korake radi mira, pomirenja i ekonomskog prosperiteta, napisao je Tači

Grenel: Fokusiran na mlade ljude. Agencije

Avaz.ba / Fena

3.9.2020

"Ostavimo politiku po strani", napisao je specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), nekoliko sati uoči najavljenog početka razgovora premijera Kosova Avdulaha (Avdullah) Hotija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Bijeloj kući.

Grenel je podvukao da je u razgovorima fokusiran na mlade ljude

- Ljudi na Kosovu i u Srbiji zaslužuju ekonomsku normalizaciju i šansu da ostvare živu ekonomiju. Danas sam fokusiran na mlade ljude koji žele karijeru, dobar posao i vezu sa Zapadom. Ostavimo politiku po strain - napisao je Grenel na Tviteru.

Oglasio se i kosovski predsednik Hašim Tači (Hashim Thaci) porukom u kojoj je pozdravio nastojanja Trampa i Grenela da unaprijede mirovni dijalog između Kosova i Srbije.

Ohrabrujem kosovsku delegaciju da preduzme hrabre korake radi mira, pomirenja i ekonomskog prosperiteta - napisao je Tači na Twitteru.

Osim Grenela, domaćin sastanka je i Robert O'Brajan (Robert O'Brien), savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trampa (Trmup).

O’Brajan je u srijedu putem Twittera izjavio da će ovaj „važan razgovor unaprijediti mirovne pregovore kroz ekonomsku saradnju“. 

- Posvećenost obojice lidera dijalogu bit će od koristi Srbiji i Kosovu - napisao je O'Brajan.

Prethodno je bilo najavljeno da će se sastanak održati 4. septembra. Za sada je nepoznato da li će se lideri Kosova i Srbije sastati i tog dana.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić, koji je dio delegacije Srbije u Vašingtonu, izjavio je da će srpska delegacija i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviti agendu ekonomske saradnje Beograda i Prištine. Ta agenda, navodi on, može potpuno da promijeni paradigmu odnosa Srba i Albanaca.

Mi smo se spremili za ozbiljne projekte o saradnji nas i Prištine, pripremili smo široku paletu projekata - infrastrukturne projekte i šansu za mlade privrednike, ali smo i spremni da štitimo srpski interes radeći na jačanju ekonomskih veza - rekao je Đurić.

Premijer Kosova Avdulah Hoti napisao je na Facebooku u utorak, 1. septembra, da će Kosovo predstaviti velike infrastrukturne i energetske projekte koji će doprinijeti razvoju i otvaranju novih radnih mjesta na Kosovu, ali i uticati na bolju integraciju Kosova u regionalno i evropsko tržište. On je dodao da su se u Bijeloj kući "uvijek donosile strateške odluke koje su dovele do slobode, nezavisnost i evroatlantsku integraciju Kosova", piše Slobodnaevropa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.