IMUNIZACIJA

UNICEF: 28 kompanija proizvodi vakcinu u naredne dvije godine

Ova agencija Ujedinjenih naroda godišnje nabavi više od dvije milijarde vakcina za rutinsku imunizaciju u skoro 100 zemalja svijeta

Uloga UNICEF-a u upravljanju nabavkom i distribucijom vakcina. ARHIV

Avaz.ba

4.9.2020

Ogromne količine vakcine protiv koronavirusa mogle bi proizvesti 28 kompanija iz deset zemalja tokom naredne dve godine, saopćio je UNICEF, nakon potvrde da će pomoći u upravljanju njihovom nabavkom i distribucijom.

UNICEF je saopćio da je 28 farmaceutskih kompanija potvrdilo da će se uključiti u proizvodnju vakcine protiv COVID-19 tokom naredne dvije godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. 

Međutim, proizvođači su istakli da projekcije o proizvodnji vakcine tokom naredne dvije godine u velikoj mjeri zavise od, između ostalog, uspješnosti kliničkih ispitivanja, zaključenih ugovora o kupovini, potvrđenog finansiranja i pojednostavljenosti regulatornih procedura.

Uloga UNICEF-a u upravljanju nabavkom i distribucijom vakcina dio je COVAX programa za razvoj vakcine, u kojem za sada učestvuje 76 nacija.

U svojoj novoj ulozi u okviru programa COVAX, UNICEF učestvuje u kupovini i jednakoj distribuciji vakcine protiv korona virusa. 

Ova agencija Ujedinjenih naroda godišnje nabavi više od dvije milijarde vakcina za rutinsku imunizaciju u skoro 100 zemalja svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.