ISTRAGE

Ko pokušava otrovati Trampa!? Tragovi vode u prijateljsku zemlju

Federalni istražni biro (FBI) i Tajna služba istražuju odakle je paket stigao i jesu li i drugi poslani putem američkog poštanskog sistema

Tramp: Spriječen pokušaj trovanja. Arhiv

G. M. / Avaz.ba

20.9.2020

Paket s otrovom ricinom koji je adresiran na američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) presretnut je prije nego što je stigao u Bijelu kuću, rekli su dužnosnici američkim medijima.

Pismo je otkriveno u objektu za provjeru pošte Bijele kuće ranije ove sedmice, rekli su dužnosnici SADIstaknuli su da je supstanca identificirana kao ricin, otrov koji se prirodno nalazi u ricinusovim zrnima. 

Federalni istražni biro (FBI) i Tajna služba istražuju odakle je paket stigao i jesu li i drugi poslani putem američkog poštanskog sistema.

- Trenutno nema prijetnje javnoj sigurnosti - rekli su iz FBI-a za CNN.

Jedan zvaničnik je rekao za „New York Times“ da istražitelji vjeruju da je paket poslan iz Kanade. Izvještaji kažu da je prisutnost ricina potvrđena nakon testova koje je proveo FBI, prenosi BBC.

Kanadska kraljevska policija (RCMP) saopćila je da sarađuje s FBI-om na istrazi "sumnjivog pisma upućenog Bijeloj kući".

Ricin se proizvodi preradom ricinusovih zrna. To je smrtonosna tvar koja, ako se proguta, udahne ili ubrizga, može uzrokovati mučninu, povraćanje, unutrašnje krvarenje i na prestanak rada organa.

Ne postoji poznati protuotrov za ricin. Ako je osoba izložena ricinu, smrt se može dogoditi u roku od 36 do 72 sata, ovisno o primljenoj dozi, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Bijela kuća i druge institucije u prošlosti su bile meta napada ricinom putem slanja paketa.  Muškarac iz Misisipija je 2014. osuđen je na 25 godina zatvora zbog slanja pisama zaprašenih ricinom bivšem predsjedniku Baraku Obami (Barack) i drugim dužnosnicima. 

Četiri godine kasnije, 2018. godine, bivši veteran mornarice optužen je za slanje pisama s otrovokm u Pentagon i Bijelu kuću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.