BIJELA KUĆA

Tramp izvještaje o tome da nije plaćao porez nazvao "lažnom viješću"

Evidencija otkriva "hronične gubitke i godine izbjegavanja poreza", kaže se u tekstu

Tramp: Odbacio navode lista. Arhiv

Avaz.ba

28.9.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) platio je samo 750 američkih dolara saveznog poreza na dohodak u 2016. godini, kada se kandidirao za predsjednika SAD, kao i prve godine u Bijeloj kući, objavio je „The New York Times“.

List, koji tvrdi da je dobio Trampove porezne prijave za prethodne dvije decenije, također navodi da u deset od prethodnih 15 godina uopće nije plaćao porez na dohodak.

Evidencija otkriva "hronične gubitke i godine izbjegavanja poreza", kaže se.  Tramp je izvještaj nazvao "lažnom viješću". 

- Zapravo sam platio porez. I vidjet ćete da čim se moja porezna prijava - nalazi se na reviziji, ona je već dugo na reviziji - rekao je novinarima Tramp nakon što je priča objavljena u nedjelju, prenosi BBC.

On je rekao da se Porezna uprava odnosi vrlo loše prema njemu.  Tramp se suočio se s pravnim izazovima zbog odbijanja objave dokumenata koji se odnose na njegovo bogatstvo i posao.  

Prvi je predsjednik od 1970-ih koji svoje porezne prijave nije objavio javno, iako to nije obavezno po zakonu.  „Times“ je naveo da su informacije u njihovom izvještaju "pružili izvori s pravnim pristupom". 

Izvještaj je objavljen samo nekoliko dana prije prve predsjedničke rasprave Trampa s demokratskim suparnikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) i nekoliko sedmica prije izbora 3. novembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.