AMERIČKI MEDIJI

Je li Trampa zarazila njegova fatalna savjetnica?

Nakon što je potvrđeno da je zaražen koronavirusom, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) razmatra mogućnost da se danas obrati američkoj naciji

Donald Tramp i Houp Hiks. AP

D. H. / Avaz.ba

2.10.2020

Američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovu suprugu najvjerovatnije je zarazila predsjednikova savjetnica Houp Hiks (Hope Hicks), koja je bila s njima u avionu na povratku sa predizbornog skupa u Minesoti.

Nakon što je potvrđeno da je zaražen koronavirusom, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) razmatra mogućnost da se danas obrati američkoj naciji. Osim Trampa, i njegova supruga Melanija pozitivan je na koronavirus.

Trampovi saradnici iz Bijele kuće predlažu mu da se naciji obrati putem televizije, uživo ili snimljenom porukom te da im poruči da je dobro i da može nastaviti voditi zemlju, piše "New York Times".

Isti dnevnik piše, pozivajući se na dva različita, a dobro upućena izvora, da Tramp osjeća blage simptome, nalik običnoj prehladi. No, jedan sudionik skupa održanog u četvrtak u Trampovom golf-klubu u Bedminsteru, tvrdi da je tu bilo stotinjak ljudi te da je Tramp djelovao prilično letargično. Drugi, pak, izvor kaže da je američkog predsjednika u srijedu navečer shrvao umor i da je zaspao kada se predsjedničkim avionom vraćao u Vašington sa jednog predizbornog skupa u Minesoti.

Tramp, koji sa 74 godine života spada u rizičnu grupu, putem Twittera je izvijestio američku javnost da je pozitivan na koronavirus.

Njegov tri godine stariji protukandidat na predsjedničkim izborima Džo Bajden (Joe Biden) u petak se, također, testirao, ali rezultati njegovog testa još nisu objavljeni. Prema američkom Ustavu, u slučaju da se predsjednik ozbiljnije razboli, njegove dužnosti preuzima potpredsjednik. Trampov potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) testirao se na koronavirus i njegov nalaz je negativan. S obzirom na to da osjeća tek blage simptome bolesti, Tramp bi mogao nastaviti predizbornu kampanju te, ujedno, tvrditi kako virus ipak nije toliko opasan.

Ako se i Pens razboli, dužnost, po zakonu iz 1947. preuzima, predsjednica Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), a nakon nje, red je na državnom sekretaru Majku Pompeu (Mikeu Pompeu). Pelosi je potvrdila da se u petak testirala i još čeka rezultate. Pompeo je u petak objavio da je negativan na koronavirus i da se dobro osjeća. Peti na redu je ministar finansija Stiv Mučin Steven Mnuchin, čija je glasnogovornica u petak na Twitteru objavila da je i on negativan.

"New York Time" piše kako su se Trump i njegova supruga, najvjerovatnije, zarazili od predsjednikove savjetnice Hope Hicks, koja je bila s njima u avionu na povratku sa skupa u Minesoti. Ona se u avionu držala podalje od njih, jer je već počela osjećati simptome. Navodno se čak 24 sata tajilo da je Hicks pozitivna na koronavirus.

Američki mediji pišu da Trampova savjetnica Hop nema pojma o politici niti je to zanima, ali je svejedno osoba od najvećeg povjerenja američkog predsjednika, a obavlja funkciju direktorice komunikacija Bijele kuće.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.