NEFORMALNA GRUPA

Opasna teorija zavjere stigla i na Balkan, šta se krije iza slova Q?

Stručnjaci kažu da je QAnon tokom pandemije naglo porastao

Utjecaj QAnona može se vidjeti na protestnim skupovima organizovanim zbog restriktivnih mjera i nošenja maski. AFP

A. M.

12.10.2020

Teorije zavjere krajnje desne neformalne grupe QAnon sa širenjem koronavirusa u svijetu, prelile su se van granica Amerike s mogućim opasnim posljedicama.

Ta teorija mogla bi, kako piše Radio Slobodna Evropa, koja prenosi pisanje brojnih medija, da ugrozi borbu protiv pandemije podrivanjem povjerenja u vakcine.

Utjecaj QAnona može se vidjeti na protestnim skupovima organizovanim zbog restriktivnih mjera i nošenja maski od Los Anđelesa do Londona, Berlina i Melburna - uz demonstrante koji bez dokaza upozoravaju da je pandemija "zavjera kabale satanističkih pedofila koji kontrolišu svijet", piše agencija AFP.

Stručnjaci kažu da je QAnon tokom pandemije naglo porastao, miješajući svoje antisemitske i krajnje desne stavove s teorijom da je koronavirus zavjera kojom se oduzimaju slobode. Londonski Institut za strateški dijalog je u analizi postova povezanih s QAnonom pokazao eksplozivan rast objava izmedju marta i juna ove godine - gotovo 175 posto na Facebooku, 77,1 posto na Instagramu i 63,7 posto na Twitteru.

Iako je sadržaj QAnona i dalje najdominantniji u SAD, istraživači su pronašli povezani sadržaj na društvenim mrežama porijeklom iz oko 70 zemalja. Ovaj porast, dodaje AFP, dogodio se dok su zaraze koronavirusom rasle širom svijeta. Stručnjaci sada upozoravaju da bi QAuanon mogao nanijeti ozbiljnu štetu borbi protiv pandemije potkopavanjem povjerenja u kampanju imunizacije.

Pokret QAuanon se temelji na objavama koje su se na internet forumu 4chan počele pojavljivati u oktobru 2017., koje je postavljao korisnik pod nazivom Q, uz tvrdnju da je američki obavještajni zvaničnik s pristupom tajnim podacima. Bez dokaza, Q je naveo da Donald Tramp (Trump) vodi rat protiv "duboke države" i drugih elita, kao i da planira krenuti u napad na "sotonističku pedofilsku kabalu".

Posljednjih mjeseci stotine hiljada naloga, oglasa i heštegova povezanih s QAnonom blokirani su ili ograničeni na Twitteru, Facebooku, Instagramu, YouTubeu ili TikToku. Ali, ističe AFP, internet je i dalje prepun sadržaja QAnona.

U SAD, QAnon je već evoluirao iz internet subkulture u masovni pokret koji se uvlači u mainstream, a kako pandemija koronavirusa potpiruje širenje teorija zavjere van američkih obala, QAnon "metastazira" i u Evropi, ukazuje New York Times.

Grupe su nikle od Holandije do Balkana, ističe list, dodajući da su se na temu QAnona, pod okriljem zahtijeva "Spasite našu djecu" u Velikoj Britaniji održali protesti u više od 20 gradova i mjesta, privlačeći više ženskih i manje desničarskih grupa.

Ipak, naglašava New York Times, čini se da je QAnon u Njemačkoj napravio najdublji prodor okupljajući nesuvislu mješavinu protivnika vakcina, mislilaca i građana koji smatraju da su vladine mjere ograničenja u borbi protiv koronavirusa pretjerane.


Pokret QAuanon se temelji na objavama koje su se na internet forumu 4chan počele pojavljivati u oktobru 2017.. Depositphotos

Procjenjuje se da je ta neformalna grupa u Njemačkoj na društvenim mrežama stekla oko 200.000 sljedbenika, što se smatra najvećim brojem u svijetu, na području gdje engleski nije maternji jezik.

Prvi koji su se priklonili QAnonu u Njemačkoj - kao i u SAD - bili su, ukazuje list, aktivisti ekstremne desnice čime je grupa postala novi otežavajući politički element vlasti koje su se već borile protiv iskorjenjivanja ekstremističkih mreža.

Okidač za masovno širenje QAnona u Njemačkoj bila je velika NATO vježba prije pandemije, za koju su njemački sljedbenici QAnona tvrdili da je to zapravo tajna operacija američkog predsjednika s ciljem da oslobodi Njemačku od vlade kancelarke Angele Merkel.

Prateći eksplozivan rast QAnona na međunarodnom nivou, CNN ističe da je istražio stotine računa na društvenim mrežama utvrdivši da je bilo gotovo 180 Facebook grupa i stranica koje su prihvatile teorije QAnona izvan SAD i većina ih je u Evropi ili Latinskoj Americi.

U Evropi su, dodaje CNN, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija imale najviše prihvatanja QAnonovih teorija.

Facebook stranice i grupe povezane s QAnonom, koje je pregledao CNN, zabilježile su ukupno najmanje 12,8 miliona interakcija od početka godine do posljednje sedmice u septembru. Većina aktivnosti dogodila se poslije marta, kada se pandemija koronavirusa brzo proširila Evropom.

Da su QAnonove tvrdnje istinite, poljuljale bi same temelje globalne vlade i objasnile zbrku politike posljednjih godina. Takvi kakvi jesu, nisu istiniti - ali njihova bi važnost uprkos tome mogla biti izuzetno značajna, ocjenjuje londonski Independent.

Zasad identitet ili identiteti koji stoje iza teorije zavjere grupe QAanon ostaju tajni i moguće je da će zauvijek ostati tako. Objave su ponekad poput zagonetki. Druge su izričitiji, navodeći detalje o odredjenim ljudima. Objave su fokusirane na Trampa i stvari koje se oko njega događaju, a mnogi se postovi žale da "duboka država" ugrožava njegov rad.

Ali, dodaje list, teorije QAnona su se proširile na veliku teoriju zavjere, koja povezuje mnoge ljude, uključujući Hilari Klinton (Hillary Clinton) i Roberta Mulera, koji je vodio istragu o ruskom miješanju u američke izbore. 

Teorija je rasla izbijajući u mainstream, ukazuje Independent. Podržale su je poznate osobe, a njeni sledbenici pojavili su se u stvarnom životu na Trampovim skupovima. Brojni kandidati za Kongres prihvatili su teoriju uoči izbora ove godine, dodaje londonski list. I premda Tramp nije izričito podržao teoriju, dao je svoju prećutnu podršku, rekavši da sljedbenici QAnona "vole našu zemlju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.