SUD U ATINI

Lider Zlatne zore, čiji su pripadnici učestvovali u agresiji u BiH, osuđen na 13 godina robije

Danas su izrečene kazne Mikaloliakosu i za šest ostalih kadrova te partije

Danas izrečene presude. afp

Fu. M.

14.10.2020

Vođa grčke partije Zlatna zora Nikolaos Mikaloliakos (Michaloliakos) osuđen je na 13 godina zatvora u krivičnom sudu u Atini, koji ga je prošle sedmice proglasio krivim za vođenje “kriminalne organizacije”.

Sud u Atini presudio je prije sedam dana da je grčka partija neonacističke ideologije Zlatna zora kriminalna grupa te da su njen osnivač i lider Nikolaos Mikaloliakos i drugi vodeći funkcioneri krivi za zločinačko udruživanje i da su im dio političkog plana bila teška krivična djela, uz jedno djelo ubistva.

Danas su izrečene kazne Mikaloliakosu i za šest ostalih kadrova te partije, među kojima je europoslanik Joanis Lagos, bivši član “Zlatne zore”, također osuđen na 13 godina zatvora. ike Srpske te učestvovali i u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. 

Višegodišnje kazne zatvora. afp

Sud je slijedio zahtjeve tužilaštva i na 13 od 15 mogućih godina zatvora osudio i bivšeg portparola partije Ilijasa Kasidijarisa i poslanika Hristosa Papasa, “desnu ruku” Michaloliakosa.

Ista kazna od 13 godina zatvora izrečena je još dvojici vođa partije proglašenima krivim za vodstvo “kriminalne organizacije”, bivšim poslanicima Ilijasu Panajotarosu i Jorgosu Germenisu.

Samo je Artemis Mateopulos, bivši Mikaloliakosov zet, osuđen na deset godina zatvora.

Na doživotnu kaznu zatvora osuđen je aktivista “Zlatne zore” Jorgos Rupakijas, koji je priznao krivicu za ubistvo antifašističkog repera Pavlosa Fisasa.

Pripadnici Zlatne zore sa Radovanom Karadžićem. arhiv

Optužnica je podignuta poslije ubistva tridesetčetvorogodišnjeg antifašiste, repera Pavlosa Fisasa, koga je u Atini u septembru 2013. godine pretukla i nožem izbola grupa batinaša “Zlatne zore”. Optuženima se stavljalo na teret to ubistvo i još dva pokušaja ubistva i svi su u pritvoru od septembra 2013. godine.

Ono što je široj javnosti u Bosni i Hercegovini malo poznato jeste da je ovaj pokret imao svoju ulogu i u agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini.

Saznanja bosanskohercegovačkih istraživača potvrđuju da su sredinom devedesetih neki od pripadnika ''Zlatne zore'' učestvovali u agresiji na Bosnu i Hercegovinu te da su ratovali na strani Vojske Republ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.