ZATRAŽILI POJAŠNJENJE

Pariz i Berlin optužuju Ankaru za provokacije u Sredozemlju

Turska jučer saopćila da obnavlja operacije svojim istraživačkim brodom

Le Drijan: Kritikovao ulogu Turske u sukobu u Nagorno-Karabahu. AGENCIJE

Avaz.ba

15.10.2020

Francuska i Njemačka optužile su danas Tursku da nastavlja da provocira EU svojim postupcima na istoku Sredozemnog mora i zatražile od Ankare da u narednim sedmicama pojasni svoj stav.

Uprkos dogovoru na samitu EU 2. oktobra postignutog s ciljem da se uvjeri Ankara da prestane sa istraživanjem za energentima u vodama na koje pravo polažu Grčka i Kipar, Turska je jučer saopćila da obnavlja operacije svojim istraživačkim brodom.

Turska je povukla brod prošlog mjeseca neposredno pred početak samita EU na kojem je razgovarano o mogućim ekonomskim sankcijama, ali je brod ponovo poslat u sporne vode početkom sedmice.

Evropski blok je saopćio da će ponovo razmatrati mogućnost sankcija protiv Turske na samitu u decembru.

- Jasno je da Turska neprestano vrši provokativne akcije koje su neprihvatljive - rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan (Jean-Yves Le Drian) na konferenciji za novinare uz ministre spoljnih poslova Njemačke Hajka Masa (Heiko Maas) i Poljske Zbignjeva (Zbigniew) Raua.

Prema njegovim riječima, Ankara sada treba da reaguje ali je EU spremna da promijeni ravnotežu moći ukoliko se Turska ne vrati dijalogu.

Njemački ministar spoljnih poslova naglasio je da je odluka Turske da vrati istraživački brod u Mediteran "neprihvatljiva".

Le Drijan je, također kritikovao ulogu Turske u sukobu u Nagorno-Karabahu gdje podržava Azerbejdžan protiv Armena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.