POLITIKA I EPIDEMIJA

Trampova proslava u izbornoj noći pretvorila se u korona-party

Naime, prema posljednjim izvještajima, sve je veći broj učesnika te zabave koji su nakon nje bili pozitivni na Covid-19, piše „Forbes“

Tramp voli zabave. Agencije

G. M. / Index.hr

12.11.2020

Izborna proslava Donalda Trampa (Trump) koja se održala prošle srijede, a na kojoj se on bez dokaza proglasio pobjednikom predsjedničkih izbora, pretvorila se u još jednog superširitelja virusa u Bijeloj kući.

Naime, prema posljednjim izvještajima, sve je veći broj učesnika te zabave koji su nakon nje bili pozitivni na Covid-19, piše „Forbes“.

Tako su posljednjih sedam dana na koronavirus bili pozitivni direktor Bijele kuće Brajan Džek (Brian Jack) i još jedan zaposlenik u uredu za političke poslove, bivša pomoćnica Trampove kampanje Hili Baumgardner (Healy), sekretar za stambeni i urbani razvoj Ben Karson (Carson) i savjetnik Trampove kampanje Dejvid Bosi (David Bossie). Svi navedeni dužnosnici bili su na Trampovoj zabavi, prenosi Index.hr

Na Covid-19 je pozitivan i predstavnik Ureda Bijele kuće Mark Midovs (Meadows), koji je fotografiran kako se na proslavi druži s ostalim učesnicima bez zaštitne maske na licu. Bijela kuća odbila je komentirati ove slučajeve.

Podsjetimo, ovo nije prvo takvo žarište u Bijeloj kući. Naprimjer, 26. septembra Tramp je priredio događaj u kojemu je objavio da će njegova kandidatkinja za Vrhovni sud biti Ejmi Konej Beret (Amy Coney Barrett).

Na događaju je bilo oko 200 ljudi, a kasnije se saznalo da se nakon njega Covidom-19 zarazilo najmanje 40 učesnika i njihovi kontakti.

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči (Anthony Fauci) rekao je da se radi o "superširiteljskom događaju".

Među onima koji su ubrzo nakon proslave u septembru bili pozitivni na koronavirus bio je i sam Donald Tramp, kao i njegova supruga Melanija i njihov sin Baron (Barron), te glasnogovornica Bijele kuće Kejli Mekanani (Kayleigh McEnany).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.