EMOTIVAN GOVOR

Posljednje novogodišnje obraćanje Merkel: Nikad nam stara godina nije bila tako teška

Mogu samo zamisliti koliko se ogorčeno osjećaju oni koji oplakuju svoje najbliže koje su izgubili zbog korone, kazala je Merkel

Angela Merkel. AFP

F. Mustafić

31.12.2020

Angela Merkel rekla je u svom posljednjem novogodišnjem obraćanju naciji na dužnosti njemačke kancelarke da je 2020. godina bila daleko najteža u njezinih 15 godina na vlasti, no početak vakcinacije protiv covida-19 dao je nadu za 2021.

U rijetkom pokazivanju emocija, Merkel, koja je upravljala Njemačkom i Evropskom unijom kroz financijsku krizu 2008. godine, grčki dug godinu dana kasnije i migrantsku krizu pet godina kasnije, osudila je prosvjed koji se protivi zatvaranju te je rekla da će se vakcinisati čim vakcina bude u širokoj upotrebi.

- Dopustite da vam za kraj kažem nešto lično: za devet mjeseci bit će parlamentarni izbori i ja se neću ponovno kandidirati. Danas je vjerojatno posljednji put da vam se obraćam uoči Nove godine- rekla je Merkel (66).

Dodala je:

- Mislim da ne pretjerujem kad kažem: nikad nam u posljednjih 15 godina stara godina nije bila tako teška i nikad se nismo, unatoč svim brigama i nešto skepticizma, veselili novoj s toliko nade.

- Mogu samo zamisliti koliko se ogorčeno osjećaju oni koji oplakuju svoje najbliže koje su izgubili zbog korone, ili koji se moraju boriti s posljedicama bolesti dok istodobno neki beznadni pojedinci osporavaju i negiraju virus - rekla je Merkel.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.