ANALIZA

Dolazak Bajdena donosi radikalne promjene: Šta možemo očekivati od novog predsjednika

Od novog američkog predsjednika može se očekivati radikalan zaokret u politici u odnosu na Trampa. Veliki optimizam vlada i u Bosni i Hercegovini

Bajden će mandat započeti s ciljem da potpuno preokrene Trampove trendove. Arhiv

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

20.1.2021

Novoizabrani predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) započet će svoj mandat s ciljem da potpuno preokrene Trampove trendove. To ne treba da iznenađuje budući da je Bajdenova platforma u potpunoj suprotnosti s Trampom i na ideološkom i na političkom nivou. 

 

Ključne politike

Bajden će se zalagati za obaveznu politiku nošenja maski u cijeloj zemlji. Tramp je to prepustio državama i lokalnim zajednicama. Bajden je izrazio interes za ulaganje najmanje 25 milijardi dolara u program vakcinisanja protiv COVID-19. 

Bajdenova imenovanja u vladi odražavaju američku raznolikost. Među Trampovim savjetnicima bilo je manje Afroamerikanaca. Što se tiče policije i negativnih iskustava crnačkog stanovništva, Bajden planira povećati nadzor nad policijom. Bajden je čak motiviran da prouči pitanje reparacije potomcima robova.

- Ne može biti ostvarenja američkog sna bez suočavanja s izvornim grijehom ropstva - rekao je Bajden.

U razumijevanju potencijala reparacije, "glasovi potomaka su najvažniji pri prikupljanju podataka i informacija", uvjeravao je. Bajden je podržao povećanje minimalne plaće na 15 dolara po satu i promjenu dijela Trampovog smanjenja poreza iz 2017. godine, odnosno određena povećanja poreznih stopa najbogatijim Amerikancima.

Do 2035. Bajden predviđa 100 posto čistu električnu energiju u SAD. Dok je Tramp povukao neke propise predsjednika Obame, Bajden će oživiti strožije standarde kao što je ukidanje subvencija za naftu. Ono što je najvažnije, Bajden se želi ponovo pridružiti Pariskom klimatskom sporazumu, što je potez koji će preokrenuti Trampovu averziju prema klimatskoj diplomatiji.


Razdvajanje porodica

Bajden neće, kao Tramp, ograničiti imigraciju tokom pandemije COVID-19. Bajden se protivi i Trampovoj politici "nulte tolerancije" prema ilegalnom prelasku granice koja je na kraju rezultirala širokim razdvajanjem porodica.  


Očekivani potezi Bajdena u prva 24 sata

Prvog dana na položaju Bajdenove izvršne naredbe bit će "dijelom sadržajne, a dijelom simbolične". Očekuje se da će prvi dan u uredu povući sljedeće poteze: 

- Ukidanje zabrane putovanja iz zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom.

- Zaustavljanje deložacija tokom pandemije koronavirusa.

- Pauziranje plaćanja studentskih kredita tokom pandemije koronavirusa.

- Naredba za nošenje maski na svoj federalnoj imovini.

-  Ponovni ulazak u Pariški klimatski sporazum iz 2015. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.