UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Tužioci su prikazali nove sigurnosne snimke iz Kapitola

Jedan od snimaka sigurnosnih kamera prikazuje policajca Eugena Gudmana kako usmjerava senatora Mita Romnija što dalje od huligana

Trenutak u kojem su huligani ušli u zgradu Kapitol Hila. CNN

Piše: H. J. I.

10.2.2021

Tužioci u suđenju za opoziv Donaldu Trampu prikazali su nove sigurnosne snimke iz Kapitola u sklopu njihovog današnjeg izlaganja. S ovim su željeli demonstrirati opseg nasilja koji se dogodio 6. januara i koliku prijetnju su predstavljali huligani svima koji su se u tom trenutku nalazili u Kapitolu.

Prije puštanja snimaka, glavni tužioc Džejmi (Jamie) Raskin upozorio je sve da je sadržaj veoma uznemirujući.

Jedan od snimaka sigurnosnih kamera iz Kapitola prikazuje policajca Eugena Gudmana (Eugene Goodman) kako usmjerava senatora Mita Romnija (Mitt Romney) što dalje od huligana. Video sa druge sigurnosne kamere prikazao je trenutak u kojem su huligani ušli u zgradu.


Policajac Eugen Gudman i senator Mit Romni. CNN

Uz video snimke, tužioci su pustili i do sada neobjavljene audio zapise komunikacije između policijskih službenika dok su se huligani kretali prema zgradi Kapitola u kojoj je u tom trenutku bivši potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) predsjedavao u komori američkog Senata.

-Imate grupu od 50-ak ljudi koji se penju uz brdo na zapadnom pročelju, sjeverno od stepenica. Oni se sada približavaju zidu- ovo je rekao jedan od policajaca svom nadređenom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.