SUĐENJE ZA OPOZIV

Tužiteljica Diget iznijela dokaze u Senatu

Spomenula je i jednog od napadača, Jakoba Čenslija

Diget: Napad je izvršen prema Trampovim uputstvima. CNN

Piše: H. J. I.

11.2.2021

Jedna od tužiteljica ispred Demokratske partije Dijana Diget (Diana DeGette) je iznijela dokaze u Senatu SAD protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa. Ona se fokusirala na izjave huligana prije napada na Kapitol.

-U sljedećih nekoliko minuta želim se odmaknuti od užasnog napada i sagledati 6. januar iz potpuno drugačije perspektive, perspektive samih huligana. Njihove izjave prije, tokom i nakon napada jasno pokazuju da je napad izvršen za Donalda Trampa prema njegovim uputstvima i kako bi se ispunile njegove želje. Donald Tramp ih je tamo poslao – rekla je Diget senatorima.

U toku svog izlaganja, Diget je stalno ponavljama ime jednog od napadača, Jakoba Čenslija (Jacob Chansley).

On je postao „slavan“ širom svijeta zbog toga što se u napadu na Kapitol pojavio u kostimu od rogate medvjeđe kože, a među pristalicama pokreta teorije zavjere poznat je i kao „Kanon šaman“ (“QAnon shaman”) .

Čensli je veoma važan tužiteljima u njihovom slučaju, zato što je bio jedna od najistaknutijih ličnosti u toku pobune. Uspio je doći do poda Senata gdje je drsko pozirao za fotografije na istom mjestu na kojem je samo nekoliko trenutaka prije napada stajao bivši potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.