262 GLASA ZA NOVU VLADU

Italijanski Senat izglasao povjerenje vladi Maria Dragija

Dragi će se suočiti s drugim krugom glasanja u većem parlamentarnom domu, Vijeću poslanika

Mario Dragi. Agencije

Fena

18.2.2021

Gornji dom italijanskog parlamenta uvjerljivom većinom izglasao je povjerenje vladi novog premijera Maria Dragija (Maria Draghija).

Od 304 člana Senata, 262 člana su glasala za novu vladu, dok je 40 bilo protiv.

Dragi će morati sačekati i drugi krug glasanja. Prognozira se da će vlada dobiti uvjerljivu većinu glasova od stranaka i u tom parlamentarnom domu.

Svi čekali govor

Dragi je ranije pozvao političare da ulože zajedničke napore u borbi protiv pandemije koronavirusa u prvom velikom političkom govoru koji je održao jučer.

- Jedinstvo u sadašnje vrijeme nije opcija nego dužnost – poručio je on senatorima.

Govor je s nestrpljenjem bio očekivan jer Dragi nije davao nikakve šire izjave u javnosti od njegove inauguracije u subotu, koja je okončala višesedmičnu političku krizu u zemlji pogođenoj pandemijom koronavirusa.

Predstavio ciljeve vlade

Među ciljevima njegove vlade koje je predstavio Senatu u 50-minutnom govoru su kampanja vakcinacije, te ekonomske i administrativne reforme. Građani su teško propatili tokom pandemije, kazao je on u obraćanju s maskom na licu, i oni bi se trebali osloniti na institucije.

Dragi se dotaknuo nekoliko tema, među kojima su usklađivanje italijanskog sistema obrazovanja s međunarodnim standardima, značaj evropskog koncepta i uloge Italije kao ključne članice Evropske unije.

Sredstva u vrijednosti 210 milijardi eura koja je dobila Italija kao pomoć za borbu protiv pandemije koronavirusa bit će iskorištena u skladu sa zahtjevima bloka, naglasio je on, s fokusom na mlade i društvenu jednakost.

Prethodna vlada Đuzepea Kontea (Giusepea Contea) propala je nakon nesuglasica u vladajućoj koaliciji oko fondova Evropske unije za oporavak od krize izazvane koronavirusom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.