DODJELJUJE UN-HABITAT

Emine Erdoan dobila nagradu za podršku inicijativi Pametnih gradova u upravljanju otpadom

Kazala je da priroda predstavlja nedjeljivu cjelinu i da za nju ne važe međudržavne, niti bilo koje druge granice

Uručena nagrada. Anadolija

Anadolija

2.6.2021

Emine Erdoan (Erdogan), supruga predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), dobila je nagradu “Globalni prvak pametnih gradova u oblasti otpada“ koju dodjeljuje Program Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UN-HABITAT).

Prva dama Turske Erdogan je to priznanje dobila zbog njene podrške inicijativi Pametnih gradova u upravljanju otpadom, zbog Projekta nultog otpada koji se realizira pod njenim pokroviteljstvom i zbog njenog sveopćeg doprinosa očuvanju okoliša.

Najavljena saradnja

Izvršna direktorica Programa UN-HABITAT Maimunah Mohd Šarif (Sharif) je dodijelila nagradu Emini Erdoan na svečanosti koja je održana u Ankari.

Dobitnica nagrade Erdogan je izrazila zadovoljstvo što je Šarif prvi put u posjeti Turskoj, a potom je podsjetila da je Istanbul 1996. godine bio domaćin drugog skupa Habitat i to u periodu kada je sadašnji turski predsjednik Erdogan bio na funkciji gradonačelnika Istanbula.

Najavivši snažnu saradnju Turske i UN-HABITAT-a, Emine Erdoan je kazala da će to donijeti dobre rezultate u pravcu ostvarenja cilja urbanizacije koja će biti u skladu s prirodom i ekološkim standardima.

Važnost očuvanja okoliša

- Ovu nagradu želim primiti u ime omladine Turske. Njihova briga za okoliš je najava lijepih dana u budućnosti. Zahvalna sam UN-HABITAT programu - kazala je Erdoan.

Ukazujući na važnost očuvanja okoliša i prirode, Emine Erdoan je kazala da priroda predstavlja nedjeljivu cjelinu i da za nju ne važe međudržavne, niti bilo koje druge granice. Dodala je da narušavanje ekologije u jednoj zemlji predstavlja napad čiju cijenu će plaćati cijeli svijet.

- Zagađeni zrak nam svima otežava dah, presušenje vode u nekim dalekim zemljama smanjuje količinu naše zajedničke vode. Naša generacija je posljednja koja može riješiti klimatsku krizu u svijetu i to je istina na koju stalno upozoravamo. Zbog toga je na nama velika zadaća i odgovornost - poručila je.

Erdoan je dalje kazala da na svijetu trenutno ima rekordnih 1,8 milijardi ljudi uzrasta od deset do 24 godine te je poručila da upravo mladi imaju veliki uticaj na svjetski poredak i da ga samo trebaju iskoristiti.

- Neka nam svima razlog i motiv za solidarnost bude činjenica da je svijet naša zajednička kuća - poručila je Erdogan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.