HAKERSKI NAPAD

Pale internet stranice velikih svjetskih medija uključujući Gardijan i Njujork Tajms

Kako se navodi i stranica britanske vlade nije bio u funkciji

Na internet stranici je bila prikazana poruka: "Greška 503, nije dostupno". Printscreen

H. J. I. / Nova. Rs

8.6.2021

Brojne internet stranice vodećih svjetskih medija danas u nekom trenutku nisu radili, uključujući Gardijan, Fajnenšl Tajms, Independent i Njujork tajms, javlja BBC.

Na pomenutim stranicama prikazana je poruka: "Greška 503, nije dostupno", navode britanski mediji. Kako se dodaje, i stranica britanske vlade – gov.uk – također nije bila u funkciji. 

Korisnici Reditta, Tviča, Amazona, Etsija, Tvitera, Pejpala i Spotifaja takođe su prijavili probleme.

Šta je dovelo do pada?

Još nije poznato šta je uzrokovalo pad pomenutih internet stranica, ali pojedini mediji navode da je došlo do problema (ili napada) sa Fastli, CDN provajderom koji štiti navedene stranice.

-Istražujemo ovaj problem- navedno je kratko u saopštenju komapnije Fastli. Saopćenje je objavljeno na zvaničnoj stranici kompanije koji je radio, navodi CNN.

Američki mediji podsećaju da Fastli podržava veb lokacije i aplikacije poput CNN-a, Gardijana, Njujork Tajmsa i mnogih drugih. Također pruža isporuku sadržaja za Tvič (Tvitch), Pinterest, HBO Max, Hulu, Reddit, Spotifaj (Spotify) i druge velike internet platforme.

Druga verzija je da je greška u Amazon Veb Servisu (AVS), platformi za klaud računarstvo koju koriste najpopularnije veb lokacije na svetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.