PREPORUKA PENTAGONA

Bajden "udovoljio" zahtjevima talibana: Vojska SAD povući će se iz Afganistana do 31. avgusta

Nešto ranije je Pentagon saopćio da do sada nema promjena planova da se operacija evakuacija iz Afganistana okonča do kraja mjeseca

Bajden prihvatio preporuku. AFP

A. J. / Srna

24.8.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) prihvatio je preporuku Pentagona da povuče vojnike iz Afganistana do 31. avgusta, izjavio je danas neimenovani zvaničnik SAD.

Prema riječima zvaničnika, Vašington je talibanima poručio da rok 31. avgust zavisi i od njihove saradnje o sprovođenju evakuacija.

Nešto ranije je Pentagon saopćio da do sada nema promjena planova da se operacija evakuacija iz Afganistana okonča do kraja mjeseca i da je namjera da vojnici budu povučeni do tog datuma.

Portparol Pentagona Džon Kirbi (John Kirby) istakao je da Pentagon vjeruje da ima kapacitet da do 31. avgusta izvuče sve Amerikance, koji to žele, iz Afganistana do 31. avgusta.

Kirbi je naglasio da je više hiljada Amerikanaca evakuirano iz Afganistana, ali nije želio da objavi detaljnije podatke. On nije objavio procente Amerikaca koji još nisu evakuirani iz Afganistana.

Talibani su saopćili da nisu saglasni sa produženjem roka nakon 31. avgusta koji su SAD odredile za povlačenje iz Afganistana, kao i da žele da svi odlasci budu završeni do tog datuma.

Masa ljudi došla je do aerodroma u Kabulu u želji da pobjegne iz zemlje nakon što su talibani preuzeli kontrolu 15. avgusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.