ZATAJENE INFORMACIJE

FBI skinuo oznaku tajnosti s pojedinih dokumenata o 11. septembru: Sadržaj dostupan javnosti

U dokumentu se iznose pojedinosti o višestrukim povezanostima i izjave svjedoka koji potiču sumnju FBI na Omara al Bajumija koji je navodno saudijski student u Los Anđelesu, a FBI ga sumnjiči da je saudijski obavještajni agent

Porodice poginulih tražili da se dokumentacija objelodani. Agencije

Ad. A. / Srna

12.9.2021

Američki FBI je objavio prvi od, kako se očekuje, nekoliko svojih dokumenata povezanih s istragom o terorističkim napadima 11. sptembra i sumnjom na potporu saudijske vlade otmičarima aviona, slijedom izvršne uredbe predsjednika Džoa Bajdena.

Upravo objavljeni dokument, koji datira iz 2016., iznosi detalje rada FBI na istrazi navodne logističke potpore koju su saudijski konzularni dužnosnik i osumnjičeni saudijski obavještajni agent u Los Anđelesu pružali najmanje dvojici muškaraca koji su oteli aviona 11. septembra 2001.

Dokument objavljen na 20. godišnjicu smrtonosnih napada još uvijek ima znakovite izostavljene dijelove.

U dokumentu se iznose pojedinosti o višestrukim povezanostima i izjave svjedoka koji potiču sumnju FBI na Omara al Bajumija koji je navodno saudijski student u Los Anđelesu, a FBI ga sumnjiči da je saudijski obavještajni agent.

U FBI-jevom dokumentu opisuje ga kao duboko upletenog u pružanje "pomoći oko putovanja, smještaja i finansiranja" dvojici otmičara.

Saudijska ambsada u Vašingtonu prije toga u srijedu je reklo da "pozdravlja objavljivanje" FBI-jevog dokumenta te da je "svaka optužba da je Saudijska Arabija sudionik u napadima 11. septembra kategorički lažna".

Bajdenova izvršna uredba potpisana je nakon što je više od 1.600 ljudi, članova porodica kojima su se pridružili preživjeli i pripadnici hitnih službi, objavilo pismo kojim pozivaju Bajdena da ne dolazi na ovogodišnju komemoraciju ako prethodno ne skine oznaku tajnosti s vladinih dokumenata za koje vjeruju da će pokazati da su iza napada stajali čelnici Saudijske Arabije.

Ubrzo nakon pisma, ministarstvo pravosuđa objavilo je da će preispitati sve dosad zatajene informacije ili dokumente vezane uz napade 11. septembra 2001. koje može otkriti javnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.