GLOBUS

Erdoan: Ksenofobija i islamofobija postat će sve raširenije

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

3.10.2021

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) poručio je kako će s porastom ekonomskih poteškoća u razdoblju nakon pandemije koronavirusa, ksenofobija i islamofobija postati sve raširenije, javlja Anadolija.

Erdoan je u predsjedničkom uredu Dolmabahdže u Istanbulu primio predsjednika Međunarodne unije demokrata (UID) Koksal Kusa i delegaciju.

Turski predsjednik je u obraćanju govorio o pandemiji, odnosno o problemima s kojima će se ljudi na globalnom nivou suočavati nakon nje.

Kazao je kako s procesom normalizacije razaranja uzrokovana pandemijom počinju izlaziti na vidjelo.

- Slike sa benzinskih pumpi i tržnica u Velikoj Britaniji proteklih dana samo su jedan primjer poremećaja uzrokovanih pandemijom u lancima opskrbe. Kako vrijeme prolazi, velika je vjerovatnost da će se slični problemi pojaviti i u drugim zemljama. S porastom ekonomskih poteškoća u razdoblju nakon pandemije korornavirusa, ksenofobija i islamofobija postat će sve raširenije - rekao je Erdoan i dodao:

- Kulturni rasizam univerzalni je problem koji ne pogađa samo nas i naše građane, već i sve strance i doseljenike u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.