LIDERI DVIJE ZEMLJE

Sastali se u Rimu: Bajden i Makron popravljaju odnose nakon krize s podmornicama

Bajden je na susretu s Makronom, 29. oktobra rekao da su SAD bile "nespretne" u pogledu sigurnosnog sporazuma prema kojem se Australiji omogućava proizvodnja nuklearnih podmornica

Bajden i Makron. Agencije

N. Aj.

30.10.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) sreli su se u francuskoj ambasadi u Vatikanu prvi put nakon stvaranja saveza Aukus zbog kojeg je Francuska pretrpjela finansijske gubitke.

Stvaranje novog indo-pacifičkog sigurnosnog saveza između Australije, SAD i Velike Britanije, poznatog kao Aukus, dovelo je do raskidanja velikog sporazuma o snabdijevanju Australije francuskim podmornicama. Francuska je zbog raskida sporazuma sa Australijom o isporuci podmornica izgubila 37 milijardi dolara.

Bajden je na susretu s Makronom, 29. oktobra rekao da su SAD bile "nespretne" u pogledu sigurnosnog sporazuma prema kojem se Australiji omogućava proizvodnja nuklearnih podmornica.

- Imao sam utisak da je Francuska informisana mnogo prije da neće biti sporazuma (sa Australijom) - rekao je Bajden.

Makron je istakao da je "važno gledati u budućnost".

Prema trilatealnom sporazumu Aukus, Australija se obavezala na kupovinu američkih podmornica i povukla se iz dogovora sa Francuskom koji je potpisala 2016. Francuska je trebala napraviti 12 konvencionalnih podmornica za Australiju.

Pakt Aukus koji uključuje različute tehnologije jedno je od najvećih partnerstava Australije posljednjih decenija i vidi se kao napor da se suprostavi Kini.

Razdor je eskalirao do te rijetke tačke da je Francuska privremeno opozvala svog američkog ambasadora, a čak je i Bajden bio zatečen nespremnim koliko su francuski zvaničnici postali bijesni zbog toga.

Tada je francuski ministar vanjskih poslova taj sigurnosni pakt nazvao "nožem u leđa", a Francuska je privremeno opozvala svoje američke i australijske ambasadore.

Dvojica lidera su također trebala razgovarati o snažnijoj nezavisnoj evropskoj odbrambenoj prisutnosti, kao i o većoj saradnji u borbi protiv terorizma u afričkoj regiji Sahel.

Bajden je Francusku nazvao "izuzetno cijenjenim partnerom... i snagom samom po sebi" s "istim vrijednostima" kao i Sjedinjene Države. Makron je rekao da je sastanak početak procesa obnove povjerenja, ali je rekao da su već donesene konkretne odluke za razvoj saradnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.