OGLASILI SE IZ SZO

Dr. Kerkova: Znamo da nova varijanta koronavirusa ima veliki broj mutacija

Trebat će nam nekoliko sedmica da shvatimo kakav uticaj ima ova varijanta, mnogo posla je pred nama

Dr. Marija Van Kerkova. Twitter

H. J. I.

26.11.2021

Nakon što je ranije ove sedmice u Južnoj Africi identificirana nova varijanta koronavirusa, oglasili su se iz Svjetske zdravstvene organizacije. 

Izjavu doktorice Marije Van Kerkove (Maria Van Kerkhove) prenosimo u cijelosti. 

- Nedavno su mediji izvijestili o varijanti B.1.1.529. Dakle, ovo je varijanta koja je otkrivena i koju su nam prijavile naše kolege u Južnoj Africi. Dostupno je manje od 100 cijelih sekvenci genoma. Još ne znamo mnogo o ovome. Ono što znamo jeste da ova varijanta ima veliki broj mutacija. 

A zabrinjavajuće je to da kada imate toliko mutacija to može uticati na to kako se virus ponaša. Tako da se upravo sada istraživači okupljaju kako bi razumjeli te mutacije i šta bi to potencijalno moglo značiti za našu dijagnostiku, naše terapije i naše vakcine. Dobro je da je sve otkriveno. To znači da imamo uspostavljen sistem. 

Trebat će nam nekoliko sedmica da shvatimo kakav uticaj ima ova varijanta. Mnogo je posla koji nas očekuje. To je varijanta koja je pod nadzorom. TAG VE će raspravljati o tome hoće li postati varijanta od interesa ili zabrinjavajuća varijanta i ako je to slučaj, onda ćemo joj dati grčko ime, ali to je nešto što moramo pratiti. 

Svi trebaju da shvate da što više ovaj virus cirkuliše, više mogućnosti virus ima da se promijeni, mutacije koje ćemo vidjeti. Svako od vas ima ulogu u smanjenju transmisije, kao i u zaštiti od teške bolesti i smrti. Zato se vakcinišite kada budete mogli. Pobrinite se da primite sve doze i poduzmite korake da smanjite svoju izloženost i spriječite da prenesete virus na nekog drugog - zaključila je Kerkova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.