NADOKNAĐIVANJE GUBITAKA

Wall Street porastao treći dan zaredom, na evropskim berzama cijene dionica pale

Porast se desio nakon poruka stručnjaka da je ta varijanta virusa možda zaraznija od prethodnih, ali vjerojatno manje opasna

Na Wall Streetu su berzovni indeksi porasli treći dan zaredom. Ilustracija

N. Aj.

9.12.2021

Na Wall Streetu su berzovni indeksi porasli i u srijedu, treći dan zaredom, čime su nadoknadili gotovo sve gubitke nastale od pojave omikrona, jer su posljednjih dana popustila strahovanja u vezi te varijante koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 35 bodova ili 0,10 posto, na 35.754 boda, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 4.701 bod, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na 15.786 bodova, prenosi Hina.

Nakon snažnog rasta cijena dionica u posljednja tri dana, S&P 500 indeks našao se jučer samo jedan bod ispod nivoa na kojoj je bio prije otprilike dva sedmice, kada je tržišta uzdrmala vijest o pojavi nove varijante koronavirusa.

Tada je ta vijest izazvala oštar pad svjetskih berzi, pa je, naprimjer, S&P 500 u idućih nekoliko dana potonuo više od 4 posto.

No, taj je indeks posljednjih dana nadoknadio gotovo sve te gubitke jer su popustila strahovanja od omikrona, nakon poruka stručnjaka da je ta varijanta virusa možda zaraznija od prethodnih, ali vjerojatno manje opasna.

Zahvaljujući tome, ulagači se nadaju da države neće ponovno uvoditi restriktivne mjere za suzbijanje širenja virusa, što bi usporilo oporavak privrede od koronakrize.

No, jučer je britanska vlada poručila da bi mogla uvesti strože mjere, među ostalim, preporučiti da se radi od kuće.

S druge strane, proizvođači vakcina poručuju da rade na vakcinama protiv omikrona, dok su "Pfizer" i "BioNTech" jučer objavili da tri doze njihove vakcine protiv Covida-19 neutraliziraju novu omikron varijantu.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 posto, na 7.337 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,80 posto, na 15.687 bodova, a pariški CAC 0,72 posto, na 7.014 bodova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.