ITALIJANSKA REDITELJICA

Preminula Lina Vertmiler, prva žena koja je dobila nominaciju za Oskara za režiju

Ministar kulture Dario Frančeskini (Franceschini) odao je počast Vertmileru, rekavši da je njen "nepogrešiv stil" ostavio traga u italijanskoj i svjetskoj kinematografiji

Vertmiler: Prije dvije godine dobila je počasnog Oscara i tako postala tek treća redateljica koja je dobila tu nagradu. agencije

E. Ć. / Anadolija

9.12.2021

Preminula je italijanska redateljica Lina Vertmiler (Wertmueller), prva žena koja je nominirana za Oskara za režiju, prenosi Anadolu Agency (AA). Imala je 93 godine.

Vertmiler, koja je 2019. godine osvojila Oskara za životno djelo, umrla je u Rimu, objavila je novinska agencija "LaPresse", pozivajući se na njene rođake.

Ministar kulture Dario Frančeskini (Franceschini) odao je počast Vertmileru, rekavši da je njen "nepogrešiv stil" ostavio traga u italijanskoj i svjetskoj kinematografiji. Vertmiler je 1976. godine postala prva žena koja je dobila nominaciju za Oskara za režiju za "Sedam ljepotica".

Prije dvije godine dobila je počasnog Oscara i tako postala tek treća redateljica koja je dobila tu nagradu. Vertmiler, poznata po svojim kultnim naočalama s bijelim okvirom, između ostalih je režirala i filmove "The Seduction of Mimi", "Love and Anarchy" i "Swept Away".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.