ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Olimpijsku baklju nosio i popularni Džeki Čen

Probudio sam se oko 4:00 sata, veoma sretan. Ovo su mi četvrte Olimpijske igre, rekao je Čen

Džeki Čen (67) je u kineskim medijima predstavljen po svom imenu Čen Gangšeng. Reuters

E. Ć. / Srna

3.2.2022

Olimpijsku baklju tokom drugog dana puta ka Pekingu stazom na Kineskom gradu jutros su, između ostalih, nosili poznati glumac Džeki Čen (Jackie Chan) i olimpijski pobjednici u stonom tenisu Ma Long i Vu Đingju (Wu Jingju).



Staza manja nego 2008. godine

Staza kojom prolazi baklja čijim će paljenjem plamena početi Zimske olimpijske igre (ZOI) u Pekingu mnogo je manja zbog pandemije nego što je to bilo 2008. godine za Ljetnje olimpijske igre u kineskoj prijestonici.

Osvajač zlatne medalje u stonom tenisu Ma Long i dvostruki olimpijski šampion u tekvondou Vu Đing bili su međi onima koji su baklju nosili duž dijela Kineskog zida pod nazivom Badaling, gdje je temperatura jutros bila minus 11 stepeni.

Džeki Čen (67) je u kineskim medijima predstavljen po svom imenu Čen Gangšeng.

Prenos baklje završava se sutra paljenjem olimpijskog plamena na stadionu u Pekingu

- Probudio sam se oko 4:00 sata, veoma sretan. Ovo su mi četvrte Olimpijske igre. Veoma je hladno - rekao je Džeki Čen nakon što je pronio baklju duž čuvenog zida.

Badaling je dio Kineskog zida koji najčešće posjećuju turisti i proteže se 70 kilometara sjeverozapadno od centra Pekinga u oblasti Janking.

Kasnije tokom dana, baklja će otići u Žangđijaku u susjednoj provinciji Hebej, gdje se, također, održavaju takmičenja. Prenos baklje završava se sutra paljenjem olimpijskog plamena na stadionu u Pekingu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.