NOVA ODLUKA

Predsjednik Tunisa Sajed izjavio da je spreman dekret za raspuštanje Vrhovnog sudskog vijeća

Tunis se smatra jedinom zemljom koja je uspjela izvršiti demokratsku tranziciju među arapskim zemljama

Predsjednik tunisa. AGENCIJE

A. O.

8.2.2022

Predsjednik Tunisa Kais Sajed rekao je da je spreman nacrt dekreta o raspuštanju Vrhovnog sudskog vijeća te zemlje te je istakao neophodnost poduzimanja takvog poteza, piše Anadolija.

Sajed se sastao s premijerkom Tunisa Najlom Bauden, a nakon sastanka je rekao da je pribjegavanje raspuštanju Vijeća neophodno zarad eliminacije korupcije u pravosuđu i kažnjavanje kriminalaca koje pravosuđe štiti.


Profesionalno napredovanje

Vrhovno sudsko vijeće Tunisa je nezavisno ustavno tijelo čiji su zadaci obezbjeđivanje nezavisnosti pravosuđa, pozivanje sudija na odgovornost i njihovo profesionalno napredovanje.

Vijeće je u nedjelju izdalo saopženje u kojem je odbacilo Sajedovu ideju o raspuštanju, poručivši da je taj potez nezakonit i neustavan.

Odluku su odbacili i različiti pravosudni organi i političke stranke.

Predsjednik Tunisa Sajed često kritizira pravosuđe zbog kašnjenja u donošenju odluka u slučajevima korupcije i terorizma.


Preuzeo izvršnu vlast

U julu je Sajed raspustio vladu, suspendovao parlament i preuzeo izvršnu vlast usred rastućih tenzija u javnosti zbog ekonomske stagnacije i političke paralize.

Dok Sajed insistira da su njegove izuzetne mjere imale za cilj spašavanje zemlje, kritičari su ga optužili da je orkestrirao državni udar.

Tunis se smatra jedinom zemljom koja je uspjela izvršiti demokratsku tranziciju među arapskim zemljama koje su svjedočile narodnim revolucijama koje su rušile vladajuće režime, uključujući Egipat, Libiju i Jemen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.