DOBRE VIJESTI

Češka ublažava mjere: Nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Od četvrtka neće biti potrebne zdravstvena propusnice za ulazak u barove, restorane, kafiće i frizerske salone, kao ni na sportska i kulturna dešavanja

Većina ograničenja biće ukinuta do 1. marta. ILUSTRACIJA

A. O.

9.2.2022

Češka je u srijedu ublažila mjere za sprečavanje širenja koronavirusa, tako da više nije potrebna potvrda o vakcinaciji za korištenje određenih usluga i prisustvo javnim događajima, piše Anadolija. 

Od četvrtka neće biti potrebne zdravstvena propusnice za ulazak u barove, restorane, kafiće i frizerske salone, kao ni na sportska i kulturna dešavanja.


Razvoj situacije

Premijer Češke Petr Fiala najavio je kasnije u februaru ukinuti još mjera protiv koronavirusa, u zavisnosti od razvoja situacije.

- Većina ograničenja biće ukinuta do 1. marta - rekao je Fiala.

Ministar zdravlja Vlastimil Valek rekao je da će umjesto 1.000 od 19. februara do 5.000 ljudi moći prisustvovati koncertima, sportskim takmičenjima i drugim događajima na kojima sjede posjetioci. Za ostala okupljanja umjesto 100 biće dozvoljeno prisustvo 500 osoba.


Ukinuto testiranje

Vlada Češke je ranije ukinula obavezno testiranje na koronavirus u školama i firmama.

U ovoj članici Evropske unije koja ima 10,5 miliona stanovnika, više od 6,8 ​​milina je potpuno vakcinisanih osoba, a buster dozu primilo je oko 3,9 miliona stanovnika. 

U Češkoj je od početka pandemije zabilježeno 37.612 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.