RIO DE ŽANEIRO

U policijskoj akciji u Brazilu poginulo osam osoba

Zaplijenjena veća količina oružja, ručnih bombi i narkotika

Akcija policije. ILUSTRACIJA

A. O.

11.2.2022

U akciji pripadnika brazilskih snaga sigurnosti izvedenoj u faveli u Rio de Žaneriu poginulo je osam osoba.

Lokalni medij G1 javio je kako je akcija izvedena u faveli Vila Kruzeiro, a u akciji privođenja nekoliko članova bande došlo je do sukoba u kojem je poginulo osam osoba, a jedna je uhvaćena. 


Zabrinutost za sigurnost

Zbog akcije pokrenute u jutarnjim satima iz mjera predostrožnosti nije organizirana nastava u 17 škola na tom području, a otkazane su i pojedine aktivnosti na otvorenom.

Pojedini mještani su na društvenim mrežama izrazili zabrinutost za sigurnost, navodeći kako se "ne može izaći iz kuće usljed kiše metaka".

U akciji je zaplijenjena veća količina oružja, ručnih bombi i narkotika.


Smrtni ishodi

Sekretar vojne policije Luiz Henrike Marinho za radio "Bom Dia Rio" izjavio je kako je akcija organizirana na osnovu dužeg obavještajnog rada te da su sarađivali pripadnici nekoliko sigurnosnih agencija. Dodao je kako su pripadnici snaga sigurnosti tokom akcije bili izloženi ozbiljnom oružanom otporu.

U akcijama pripadnika snaga sigurnosti u favelama u Brazilu često dođe do smrtnih ishoda. U sukobima tokom policijskih akcija u favelama u februaru poginulo je 16 osoba, uključujući i osam u današnjoj akciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.