PREDSJEDNIK SAD

Bajden čestitao Dan nezavisnosti Kosova: Ova država ima posebno mjesto u srcima moje porodice

Još jednom vam zahvaljujem na velikoj časti koju ste ukazali mom sinu Bju, kada ste mu prošle godine posthumno dodijelili Predsjedničku medalju za vladavinu prava

Bajden: Sjedinjene Države će ostati nepokolebljiv partner Kosova. Arhiva

H. J. I.

15.2.2022

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je predsjednici Kosova Vjosi Osmani Dan nezavisnosti Кosova. 

Ovu informaciju je Osmani podijelila na svom zvaničnom Facebook profilu. 

- Predsjednik Bajden pohvaljuje naš rad i posvećenost jačanju demokratije i borbi protiv korupcije, i zahtijeva da se dijalog okonča međusobnim priznanjem. Prema njegovim riječima, na samitu za demokratiju Кosovo je svjedočilo da je spremno da podijeli iskustvo sa drugim zemljama, pa naglašava da je tokom ove godine Кosovo kontinuirano pokazivalo liderstvo u međunarodnoj areni. Predsjednik Bajden je u svojoj želji ponovio činjenicu posebne veze koju porodica Bajden ima sa našom zemljom.

Кosovo je blagoslovljeno što ima svog stalnog saveznika, Sjedinjene Američke Države! Neka Bog blagoslovi prijateljstvo Кosova sa SAD! - napisala je Osmani.

Nepokolebljiv partner

U čestitki koju je uputio Bajden, između ostalog se navodi da je Kosovo ostvarilo nevjerovatan napredak tokom 14 godina nezavisnosti. 

- U ime američkog naroda, čestitam Vama i vašim sugrađanima na Dan državnosti Kosova koji proslavljate 17. februara.

Kosovo je napravilo nevjerovatan napredak tokom svojih 14 godina nezavisnosti, izrastajući od mlade demokratije u naciju spremnu da svoja iskustva podijeli sa svijetom, kao što ste pokazali tokom Samita za demokratiju u decembru. Pozdravljam vašu posvećenost tekućem i vitalnom radu na jačanju kosovskih institucija i osiguravanju da demokratija na Kosovu bude dobra za sve ljude u vašoj zemlji. 

Sjedinjene Države će ostati nepokolebljiv partner Kosova dok se trudite da se borite protiv korupcije i jačate vladavinu prava, da zaštitite prava vjerskih i etničkih manjina, da podstaknete pravičan i transparentan ekonomski rast i da obezbijedite održivu energetsku budućnost. Drago nam je što Kosovo nastavlja da gradi i jača svoje pozitivne odnose sa susjednim zemljama, i nastavićemo da podržavamo vaše napore ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji sa Srbijom usredsređenom na uzajamno priznavanje.



Liderstvo na međunarodnoj sceni

U protekloj godini Kosovo je više puta demonstriralo liderstvo na međunarodnoj sceni. Od pružanja sigurnog utočišta ranjivima do jačanja globalne sigurnosti i zajedničkog angažovanja zajedno sa američkom vojskom u Kuvajtu, narod Kosova je pokazao svijetu svoju hrabrost i velikodušnost. I dok se zajedno suočavamo s pandemijom COVID-19, zadovoljan sam što bi Sjedinjene Države mogle ovog mjeseca obezbijediti još pola miliona sigurnih, efikasnih doza vakcine protiv COVID-19 kako bi zaštitili i pomogli Kosovu u obnovi od pandemije.

Kao što znate, Kosovo ima posebno mjesto u srcima porodice Bajden. Još jednom vam zahvaljujem na velikoj časti koju ste ukazali mom sinu, Bju (Beau), kada ste mu prošle godine posthumno dodijelili Predsjedničku medalju za vladavinu prava. Radujem se nastavku naših zajedničkih napora da produbimo partnerstvo između naših zemalja i da ostvarimo budućnost Kosova kao živahne, suverene, multietničke demokratije, koja će zauzeti mjesto koje mu pripada u evropskim i evroatlantskim institucijama.

Želim Vama i svim građanima Kosova siguran i radostan praznik dok slavite svoju nezavisnost - zaključio je Bajden u svojoj čestitci. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.