SLOVENSKI MINISTAR ODBRANE

Tonin: NATO je nakon incidenta u Zagrebu promijenio pristup

Sada zrakoplovstvo zemalja NATO-a mora reagirati i kada se radi o mogućem odrazu na radarskoj slici

Matej Tonin. Slovenia times

E. Ć. / Hina

16.3.2022

Matej Tonin, slovenski ministar odbrane, izjavio je danas da je NATO savez nakon prošlosedmičnog pada drona sovjetske proizvodnje u Zagrebu promijenio postupak za praćenje sličnih incidentnih situacija.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon završenog izvanrednog sastanka ministara odbrane članica NATO-a u Briselu, Tonin je kazao da se sada već zna da je bespilotna letjelica prošla kroz zračni prostor "barem tri savezničke država", te da je prelet bio registriran, prenosi Hina.



Članice NATO-a sada odmah intervenišu

- Međutim, te države su, mada su ga registrirali radari, to zanemarile, označivši da se radi o "odrazu na radarskoj slici, odnosno tzv. lažnom tragu - rekao je Tonin novinarima u Briselu, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Nakon tog je incidenta, po njegovim riječima, NATO odmah promijenio pristup za takve situacije, pa sada zrakoplovstvo zemalja NATO-a mora reagirati i kada se radi o mogućem odrazu na radarskoj slici.

Sada avioni država članica NATO-a u sličnim slučajevima odmah moraju intervenisati, čak i ako operateri smatraju da se radi o lažnom tragu.

Slovensko zrakoplovstvo u pripravnosti

- Kada god se na radaru nešto pojavi, pa i kad operateri smatraju da je to samo radarski odraz, avioni moraju odmah u zrak i provjeriti o čemu se radi - pojasnio je Tonin.

Slovenija je nakon incidenta sa sovjetskim dronom koji je pao na Zagreb, dodao je, stavila u stanje pripravnosti i svoje zrakoplovstvo.

- I Slovenija će u svim takvim slučajevima odmah reagovati. Oprezni smo, u stanju visoke pripravnosti i mislim da naši ljudi što se toga tiče mogu biti mirni - dodao je Tonin, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.