VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Evropska unija najoštrije osuđuje presudu Alekseju Navaljnom

Evropska unija žali zbog sistematskog napada na civilno društvo, neovisne medije, pojedinačne novinare i branitelje ljudskih prava u Rusiji

Žozep Borelj i Aleksej Navaljni. Avaz

E. Ć.

22.3.2022

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Žozep Borelj (Josep Borrell) reagovao je u ime EU na odluku o produženju politički motivirane zatvorske kazne ruskom opozicionaru i Putinovom kritičaru Alekseju Navaljnom (Alexei Navalny) za dodatnih devet godina.

- Evropska unija najoštrije osuđuje presudu Okružnog suda Lefortovo u Moskvi kojom se produžava zatvorska kazna ruskom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom za dodatnih devet godina. 

Također duboko žalimo što su se sudske rasprave odvijale u de facto zatvorenom prostoru, nedostupnom promatračima u kaznenoj koloniji izvan Moskve, gdje Aleksej Navaljni već služi još jednu politički motiviranu kaznu, što otvara prostor za izmišljanje optužbi i nedostatak vježbe prava na obranu optuženog. Ovo je najoštriji pokazatelj da se ruski pravni sistem i dalje instrumentalizira protiv gospodina Navaljnog.


Evropska unija žali zbog sistematskog napada na civilno društvo, neovisne medije, pojedinačne novinare i branitelje ljudskih prava u Rusiji. Ova unutrašnja represija se ubrzava usred tekuće vojne agresije Rusije na njenu suverenu komšijsku državu Ukrajinu. Ruska vlada i dalje očito ignorira sve međunarodne obaveze i obaveze za poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Ponavljamo svoj poziv ruskim vlastima na njegovo trenutno i bezuvjetno puštanje na slobodu. Pozivamo ruske vlasti da se pridržavaju privremene mjere koju je dodijelio Evopski sud za ljudska prava u pogledu prirode i opsega rizika za život gospodina Navaljnog - stoji u Boreljovoj izjavi.

Podsjetimo, Navaljni, koji izdržava kaznu od 2.5 godina zatvora za raniju presudu, proglašen je krivim po optužbama za pronevjeru novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.