SVIJET

Amir-Abdolahian: Iran i svjetske sile sve bliže oživljavanju nuklearnog sporazuma

Tokom konferencije za novinare u Damasku sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom Mekdadom, on je također kazao da Teheran pozdravlja nove razgovore između Sirije i određenih arapskih zemalja

Iranski ministar vanjskih poslova. AFP

S. S.

23.3.2022

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian (Hossein Amir-Abdollahian) izjavio je u srijedu da su Islamska Republika Iran i svjetske sile bliže nego ikada oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Tokom konferencije za novinare u Damasku sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom Mekdadom, on je također kazao da Teheran pozdravlja nove razgovore između Sirije i određenih arapskih zemalja.

Iran je u 2015. godini postigao sporazum sa svjetskim silama o limitiranju nekih aspekata svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija protiv Islamske Republike.

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) povukla se, međutim, iz sporazuma poznatog kao Sveobuhvatni zajednički plan akcije (JCPOA). Otada je Teheran pojačao svoje obogaćivanje urana na nivoe daleko više od onih koji su navedeni u sporazumu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.