OSKARI 2022.

Ceremonija dodjele Oskara u znaku Ukrajine: Trenutak šutnje i molba za pomoć žrtvama

Mila Kunis, glumica koja je rođena u Ukrajini, poručila je da "ne mogu, a da ne budu zadivljeni onima koji pronađu snagu da se nastave boriti u nezamislivoj tami"

Poruka s ekrana. Twitter

E. Ć.

28.3.2022

Ceremoniju dodjele Oskara vodile su Redžina Hol (Regina Hall), Vanda Sajks (Wanda Sykes) i Ejmi Šumer (Amy Schumer). Sama ceremonija u Los Anđelesu bila je u znaku rata u Ukrajini.

Zvijezde poput Semjuela L Džeksona (Samuel L Jackson), Džejsona Mamoe (Jason), Benedikta Kumberbeča (Benedict Cumberbatch),  su nosile trake ili bedževe sa ukrajinskom zastavom.

Mila Kunis, glumica koja je rođena u Ukrajini, poručila je da "ne mogu, a da ne budu zadivljeni onima koji pronađu snagu da se nastave boriti u nezamislivoj tami". 


Nakon toga je uslijedio trenutak šutnje i molba za pomoć žrtvama u Ukrajini, dok je na ekranu pisalo "Pozivamo vas da pružite potporu Ukrajini, na koji god način možete".

Jedna od voditeljica ceremonije Ejmi Šumer je prošle sedmice predložila da se putem video linka obrati ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky), a Šon Pen (Sean Penn) je kasnije rekao kako treba bojkotovati dodjelu Oskara ukoliko se ne dozvoli obraćanje Zelenskog.

- Ne postoji ništa veće što bi dodjela Oskara mogla učiniti nego pružiti Zelenskom priliku da razgovara sa svima nama - poručio je Šon Pen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.