ŽAN-LUK MELANŠON

Lider ljevice pozvao svoje birače da nikako ne glasaju za Marin Le Pen

Ne smijemo dati nijedan glas za Marin Le Pen - tri puta je ponovio Melanšon u svom govoru na kraju prvog kruga izbora na kojima je osvojio oko 20 posto glasova

Žan Luk Melanšon. AFP

S. S.

10.4.2022

Lider francuske ljevice Žan-Luk Melanšon (Jean-Luc Mélenchon) koji je u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojio treće mjesto, pozvao je svoje birače da nijedan glas ne daju kandidatkinji ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) koja je ušla u drugi krug.

- Ne smijemo dati nijedan glas za Marin Le Pen - tri puta je ponovio Melanšon u svom govoru na kraju prvog kruga izbora na kojima je osvojio oko 20  posto glasova iza aktuelnog predsjednika, centriste Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) koji je po procjenama dobio 28 posto glasova, i Le Pen koja dobila 23 posto.

S druge strane, kandidat ekstremne desnice Erik Zemur koji je osvojio sedam posto glasova, pozvao je svoje birače da u drugom krugu 24. aprila glasaju za Marin Le Pen.

- Imam mnogo nesuglasica sa Marin Le Pen, ali njen protivnik je doveo dva miliona imigranata i nikada nije pomenuo temu (nacionalnog) identiteta - rekao je Zemur svojim pristalicama, pozivajući ih da "glasaju za Marin Le Pen".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.