RAZGOVOR TRAJAO 75 MINUTA

Austrijski kancelar se odbio fotografirati s Putinom: Ovo nije bio prijateljski susret

Nehamer u saopćenju ocijenio razgovor s Putinom kao “veoma direktan, otvoren i težak”

Nehamer: Vlastitim sam očima vidio neopisivu patnju koju je izazvala ruska agresija. Agencije

A. Č. / CNN

11.4.2022

Sastanak austrijskog kancelara Karla Nehamera (Nehammer) i ruskog predsjednika Vladimira Putina završio je nakon 75 minuta. Susret dvojice čelnika prošao je bez kamera, zajedničke fotografije te protokolarnog rukovanja i to na zahtjev Beča kako bi, javlja CNN, izbjegli pokušaje Moskve da susret iskoristi u propagandne svrhe. 

Upravo su na to upozoravali Nehamerovi koalicijski partneri koji su kritizirali njegov odlazak u Moskvu.

- Ovo nije bio prijateljski posjet. Upravo sam došao iz Ukrajine i vlastitim sam očima vidio neopisivu patnju koju je izazvala ruska agresija - ustvrdio je Nehamer u saopćenju nakon sastanka ocijenivši razgovor s Putinom kao “veoma direktan, otvoren i težak”.


Austrijski kancelar je rekao da je govorio o “ozbiljnim ratnim zločinima u Buči” te Putinu naglasio da “oni koji su to počinili moraju odgovarati”.

Nehammer je kazao da je Putinu poručio da će sankcije protiv Rusije ostati te da će biti postrožene dok će “ljudi umirati u Ukrajini”.

Nehammer je rekao kako mu je bila “dužnost” doći u Moskvu i pokušati osigurati humanitarne koridore i drugu pomoć kako bi “ublažili patnju civila”.

- Rat u Ukrajini mora završiti, jer su u ratu obje strane gubitnici - istaknuo je Nehammer kao svoju “najvažniju poruku” ruskom predsjedniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.