71 HILJADA TONA

Prvi izvoz iz Ukrajine od početka rata: Kukuruz utovaren na brod za Rumuniju

U usporedbi s početnom situacijom, kad su svi tražili alternative, saobraćajni koridori za ove izvozne robe polako dobivaju oblik, rekao je Panajt

Kukuruz iz Ukrajine. ILUSTRACIJA

A. O. / Hina

29.4.2022

Teret od 71 hiljadu tona ukrajinskog kukuruza završio je utovar u rumunskoj crnomorskoj luci Konstanti (Constanti), prvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara ove godine.

Ukrajinske luke blokirane su od početka rata prije dva mjeseca pa je četvrta najveća izvoznica žitarica na svijetu primorana slati svoje pošiljke vlakom preko zapadne granice pa putem manjih luka na Dunavu u Rumuniju.

- Ovo je prvi teretni brod koji će napustiti luku s ukrajinskim kukuruzom - objavio je Viorel Panajt (Panait), direktor lučkog upravitelja Komveks (Comvex).


Saobraćajni koridori

- Podrška ukrajinskom izvozu žitarica znači sprječavanje ogromnog vala svjetske gladi pokrenutog blokadom ukrajinskih luka - dodao je Panait.

Komveks upravlja najbržim terminalom za utovar žitarica u Evropi koji može procesuirati do 70 hiljada tona dnevno, kao i terminal za utovar rude, dodao je on koji je i ujedno predsjednik poslovnog udruženja luke Konstanta.

Njegova firma je ranije ovaj sedmice utovarila oko 35 hiljada tona ukrajinske željezne rude, a utovar idućeg broda očekuje se oko 15. maja.

- U usporedbi s početnom situacijom, kad su svi tražili alternative, saobraćajni koridori za ove izvozne robe polako dobivaju oblik - naglasio je Panajt.


Važna ruta

Dosad je u Konstantu poslano oko 80 hiljada tona ukrajinskih žitarica, a još toliko je na putu.

Rumunija dijeli morsku granicu na Crnom moru, važnoj ruti za transport žitarica i ulja, s Bugarskom, Turskom, Gruzijom, Ukrajinom i Rusijom.

Međutim, potrebno je dodatno raditi na prometnoj infrastrukturi, naglašava Panajt.

- Infrastruktura oko luke je problem za svu ekonomsku aktivnost u Rumuniji. Spor pristup u tim industrijama stvara dodatni trošak - rekao je Panajt. 

Pozdravio je plan rumunske vlade da obnovi nekoliko željezničkih linija koje crnomorske luke povezuju s ukrajinskim granicama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.