OBJAVILA BIJELA KUĆA

SAD prešle cifru od milion smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom

Koronavirus je u Sjedinjene Američke Države stigao 20. januara, kada je prijavljen prvi slučaj, a virus je donio 35-godišnji muškarac koji je doletio kući u Sijetla iz kineskog Vuhana

Džo Bajden. Twitter

E. Ć. / BBC

12.5.2022

Sjedinjene Američke Države prešle su cifru od milion smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, objavila je Bijela kuća. Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) naredio je da se zastave spuste na pola koplja, kako bi se obilježila prekretnica. 

Iako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vjeruje da bi pravi broj smrtnih slučajeva mogao biti puno veći negdje drugo, u SAD-u je zvanično najviše smrtnih slučajeva od Covid-a.

Koronavirus je u Sjedinjene Američke Države stigao 20. januara, kada je prijavljen prvi slučaj, a virus je donio 35-godišnji muškarac koji je doletio kući u Sijetla iz kineskog Vuhana.

On je imao deset dana tešku upalu pluća, kašljao je, imao gruznicu i mućninu, ali je preživio. Međutim, smrtni slučajevi su se počeli pojavljivati samo nekoliko sedmica kasnije.

Od 50 američkih država, najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen je u Kaliforniji, gdje je umrlo oko 90.000 ljudi. Kaliforniju usko slijede Teksas (oko 86.000), Florida (oko 74.000) i Njujork (oko 68.000).

Na bazi po glavi stanovnika, podaci CDC-a pokazuju da je Misisippi pretrpio oko 418 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a slijede Arizona (414), Alabama (399) i Zapadna Virđinija (384), javlja BBC.


Smrtni slučajevi po državama. BBC

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.