ZABRINJAVAJUĆE

Evropska centralna banka najavila povećanje kamata: Vrijednost dolara pala, euro ojačao

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim nivoima u proteklih 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od marta već povećao kamate za 0,75 postotnih bodova

Banke zaoštravaju monetarnu politiku zbog previsoke inflacije.. Agencije / Ilustracija

M. Aš.

29.5.2022

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara je pala, drugu nedjelju zaredom, dok je euro ojačao jer bi Evropska centralna banka (ECB) mogla da poveća kamatne stope ranije nego što se očekivalo.

Indeks dolara, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 1,3 posto, na 101,65 bodova. Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 1,5 posto, pa je cijena eura skočila na 1,0735 dolara.

Kurs dolara pao je i prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, na 127,10 jena. Prije dvije nedjelje, dolarov indeks dostigao je 105,01 bod, najviši nivo od 2002. godine, ali je u međuvremenu potonuo više od 3 posto.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim nivoima u proteklih 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od marta već povećao kamate za 0,75 postotnih bodova.

A zapisnik sa nedavne sjednice Feda, objavljen prošle sedmice, pokazao je da su čelnici američke centralne banke spremni za daljnje povećanje cijene novca, da većina njih smatra da bi i na sednicama u junu i julu bilo prikladno povećati kamate za po 0,50 postotnih bodova i da je privreda dovoljno snažna da to izdrži, prenosi Hina.

Međutim, nakon naznaka da je u martu inflacija dosegnula vrhunac, s obzirom da je u aprilu blago popustila, na tržištu su prevladala očekivanja da će Fed u drugoj polovini godine usporiti tempo povećanja kamata, a možda čak i zaustaviti taj ciklus dok ne bude jasnije kako će se inflacija kretati ubuduće.

Zbog toga se sada na tržištu očekuje da bi se krajem godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, dok se još nedavno očekivalo da će dosegnuti i 3 posto. Zbog toga je dolar oslabio. Tim prije što i mnoge druge centralne banke zaoštravaju monetarnu politiku zbog previsoke inflacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.