KORONAVIRUS

WHO kaže da se epidemija u Sjevernoj Koreji širi, Kim Jong Un tvrdi da slabi

U četvrtak je službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila podatak o 96.610 novih slučajeva "groznice"

WHO smatra da se pandemija koronavirusa u Sjevernoj Koreji pogoršava. Agencije

H. J. I.

2.6.2022

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da se situacija s epidemijom covida-19 u Sjevernoj Koreji pogoršava te izražava žaljenje zbog nedostatka informacija i saradnje vlasti u Pjongjangu koja tvrdi da broj slučajeva "groznice" pada.


Sjeverna Koreja prijavila 3,7 miliona oboljelih

- Trenutno ne možemo tačno procijeniti stanje na terenu. Polazimo od načela da se stvari ne poboljšavaju, nego se pogoršavaju - rekao je Majkl Rajan (Michael Ryan), voditelj za krizne situacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na press konferenciji u Ženevi.

- Još jednom, veoma je teško ostatku svijeta dati tačnu ocjenu jer ne raspolažemo nužnim podacima - istakao je, rekavši da WHO raspolaže istim informacijama koje Pjongjang daje ostatku svijeta. Maria van Kerkhove, zadužena za upravljanje pandemijom covida u organizaciji, navodi da je Sjeverna Koreja prijavila ukupno 3,7 miliona oboljelih.

U četvrtak je službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila podatak o 96.610 novih slučajeva "groznice", pošto je početkom maja bilo 390.000 zaraženih na dan. Službene informacije govore o više od 3,8 miliona zaraženih i o 69 mrtvih.

WHO nudi pomoć

- Saznajemo o mnogim slučajevima ozdravljenja, ali iz zemlje dobijamo samo ograničene informacije - istakla je Van Kerkhove. 

Dvadeset pet miliona Sjevernokorejaca nije cijepljeno, a njihov zdravstveni sistem jedan je od najgorih u svijetu. Rajan je rekao da je WHO "više puta nudio pomoć" sjevernokorejskim vlastima, pa i vakcine "u tri navrata". 

- I nadalje ćemo ga nuditi - istakao je.

Rekao je da WHO sarađuje s Kinom i s Južnom Korejom kako bi ostvarili napredak. 

- Vidimo pozitivna nastojanja kako bi se pokušao riješiti ovaj zajednički problem - istaknuo je Rajan.

- Ne želimo da se širenje (epidemije) ubrza u stanovništvu koje je osjetljivo i s oslabljenim zdravstvenim sistemom. To nije dobro za ljude Demokratske Narodne Republike Sjeverne Koreje, za regiju i za čitav svijet - istakao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.