KARL NEHAMER

Austrijski kancelar o Ukrajini: Trebaju se skloniti emocije, brzo pristupanje EU nije realno

Ujedinjuje nas isti cilj, svi želimo snažnu, nezavisnu i ekonomski uspješnu Ukrajinu, rekao je

Karl Nehamer: Trebaju se skloniti emocije, brzo pristupanje EU nije realno. AFP

S. S. / Hina

5.6.2022

Austrijski kancelar Karl Nehamer (Nehammer) pozvao je na uspostavu međufaze između saradnje i punopravnog članstva u Evropskoj uniji za zemlje poput Ukrajine i Moldavije. Takozvani "pripremni prostor" omogućio bi zemljama da dostignu standarde Evropske unije, što bi bilo slično Evropskom privrednom prostoru (EEA) ili Evropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (EFTA), rekao je Nehamer.

- Ujedinjuje nas isti cilj, svi želimo snažnu, nezavisnu i ekonomski uspješnu Ukrajinu - poručio je Nehamer saopćenjem koje je objavio ured kancelara. Trenutno se Ukrajina bori za svoj politički i teritorijalni opstanak. Svi naši napori prvenstveno su usmjereni na okončanje ruskog agresorskog rata. U takvoj fazi ionako brzo pristupanje Uniji ne može biti goruće pitanje - dodao je.

Nehamer je rekao da se emocije moraju ukloniti iz trenutne rasprave o članstvu Ukrajine u EU-u, dodajući da brzo pristupanje Ukrajine "nije realno". "Trebali bismo stvoriti evropski pripremni prostor koji će omogućiti jačanje saradnje s EU korak po korak i bolje prilagođavanje evropskim standardima - rekao je Nehamer.

Austrija je decenijama slijedila sličan put kao članica EFTA-e prije pridruživanja EU-u 1995., istakao je austrijski kancelar. Ukrajini je dosta "posebnih rješenja" i zasebnih modela za integraciju u Evropsku uniju, rekao je prošli mjesec ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, dodavši da njegova zemlja želi punopravno članstvo u Uniji.

Nehamer je također rekao da podržava ideju francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o uspostavi "Evropske političke zajednice" u kojoj bi bile zemlje koje teže pridruživanju ili bližim vezama s EU-om, a pridržavaju se evropskih vrijednosti. Kijev je izrazio zabrinutost da bi se takva zajednica mogla koristiti kao alternativa članstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.