AMERIČKI GLUMAC

Emotivan govor Mekonahija u Bijeloj kući: Donio patike stradale djevojčice iz Uvaldea, "nosila ih je svaki dan"

Želimo sigurne škole i želimo zakone o oružju koji lošim ljudima neće omogućiti da tako lako dobiju prokleto oružje, poručio je

Mekonahi s fotografijom djevojčice Maji Rodrigez. Twitter

E. Ć.

8.6.2022

Američki glumac Metju Mekonahi (Matthew McConaughey) obratio se u Bijeloj kući gdje je govorio o pucnjavi koja se dogodila u njegovom rodnom gradu Uvaldeu, u Teksasu, kada je Salvadore Ramos ubio 21 osobu, od kojih 19 djece.


Mekonahi je pre svega pozvao američki Kongres da usvoji reforme oko oružja koje mogu da spase živote, a ne moraju da krše prava Drugog amandmana.

- Želimo sigurne škole i želimo zakone o oružju koji lošim ljudima neće omogućiti da tako lako dobiju prokleto oružje. Uvalde je mjesto gdje su me naučili da poštujem moć i sposobnost oružja koje zovemo pištolj. Uvalde je mjesto gdje sam naučio odgovorno posjedovanje oružja - rekao je Mekonehi.

Njegov govor trajao je oko 22 minute, a u jednom trenutku je pokazao na zelene "starke" koje su pripadale djevojčici Majti Rodrigez, jednoj od žrtava masakra, koja je željela da bude morski biolog.

- Nosila ih je svaki dan. Zelene starke. Sa srcem iznad desnog palca. Iste te zelene starke bile su jedini dokaz koji je omogućio da se ona identifikuje nakon pucnjave - izjavio je Mekonehi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.