PREDSJEDNIK

Zelenski posjetio gradove Mikolajev i Odesu na liniji fronta: "Čuvajte Ukrajinu"

Oba grada su ključne mete za ruske snage koje pokušavaju osigurati obalu Crnog mora

Volodimir Zelenski u posjeti gradovima. URED PREDSJEDNIKA UKRAJINE

A. O. / BBC

18.6.2022

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) napravio je rijetko putovanje izvan glavnog grada Kijeva kako bi posjetio južne gradove Nikolajev i Odesu.

Zelenski je pregledao oštećene zgrade i sastao se sa vojnicima, zvaničnicima i zdravstvenim radnicima, saopćio je njegov ured.

Oba grada su ključne mete za ruske snage koje pokušavaju osigurati obalu Crnog mora.


Zauzimanje Donbasa

Sedmicama je ruska ofanziva bila fokusirana na zauzimanje regiona Donbasa na istoku Ukrajine. Ukrajinski predsjednik se susreo s nekoliko zapadnih lidera koji su skoro redovno putovali u glavni grad Kijev.

Ali on je također prkosio ruskim trupama tako što je otišao u područja u kojima su bijesnele borbe.

Tokom svog posljednjeg putovanja, Zelenski je rekao ukrajinskim trupama na liniji fronta: "Čuvajte Ukrajinu - jedino što imamo", saopćeno je iz njegovog ureda.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, rekavši da ima za cilj da "denacifikuje" i "demilitarizuje" svog bivšeg sovjetskog susjeda.


Ubijeni civili

U žestokom ratu koji je uslijedio, UN kažu da je više od 4.500 civila ubijeno, a skoro 5.600 je ranjeno. Hiljade boraca je također ubijeno ili ranjeno na obje strane.

Više od 13 miliona ljudi napustilo je svoje domove, prema podacima UN-a.

Zapad je odgovorio na invaziju uvođenjem strogih sankcija Moskvi i isporukom oružja Ukrajini, ali nije direktno intervenisao u ratu protiv Rusije, nuklearne supersile.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopćilo je u subotu da će Rusija vjerovatno obnoviti svoje napore za napredovanje u Donjecku regiju - koja, uz Lugansk, čini Donbas, piše BBC

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.