DVOSTRANAČKI ZAKON

Demokrate i republikanci zajedno predstavili novi nacrt zakona o oružju u SAD

Budući da je Senat od 100 mjesta ravnomjerno podijeljen, za usvajanje zakona trebat će podršku najmanje 10 republikanaca

Ovaj zakon je hitno potreban. Ilustracija

H. J. I.

22.6.2022

Američki senatori, predstavnici obje stranke, predstavili su nacrt zakona o ograničavanju pristupa vatrenom oružju.

Ovaj tekst "koji podržavaju članovi obje stranke je korak naprijed i spasit će živote. Iako to nije sve što želimo, ovaj zakon je hitno potreban", rekao je Čak Šumer (Chuck Schumer), vođa demokrata u Senatu.

Najznačajniji zakon protiv nasilja oružjem

Zastupnici su rekli da će vjerovatno prvo proceduralno glasati o paketu u utorak navečer, nakon što su premostili razlike u pitanjima koja uključuju pobačaj, zakone o crvenoj zastavi i porodično nasilje.

- Vjerujem da ćemo ove sedmice donijeti zakon koji će postati najznačajniji dio zakonodavstva protiv nasilja oružjem koje je Kongres usvojio u 30 godina. Ovo je napredak. I što je još važnije, to je dvostranački napredak - kazao je senator Kris Marfi (Chris Murphy), vodeći demokrat u pregovorima.

- Ovaj dvostranački zakon o sigurnosti oružja je napredak i spasit će živote. Iako to nije sve što želimo, ovaj zakon je hitno potreban - rekao je Šumer, vođa većine u Senatu.

Paket zdravog razuma

Šumerov republikanski kolega, vođa manjine Mič Mekonel (Mitch McConnell), opisao je zakon kao "paket zdravog razuma" u izjavi u kojoj obećava vlastitu podršku.

Budući da je Senat od 100 mjesta ravnomjerno podijeljen, za usvajanje zakona trebat će podršku najmanje 10 republikanaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.