LIDERI ZEMALJA

Erdoan razgovarao s Makronom o isporuci ukrajinskog žita

Dodao je da će brzom implementacijom plana osigurati veliko olakšanje u pogledu globalne sigurnosti hrane.

Erdoan i Makron. AGENCIJE

A. O.

16.7.2022

Predsjednici Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) telefonom su razgovarali.

Kako navode iz Direkcije za komunikacije ureda turskog predsjednika, dvojica lidera su razgovarali o odnosima Turske i Francuske kao i o regionalnim pitanjima.

Erdoan je istakao da su njegova očekivanja od protivraketnog sistema SAMP-T-a da se razvije zajednički sistem koji uključuje maksimalnu saradnju u okviru principa potpune otvorenosti i da se osigura pokretanje projekta nabavke.


Centar u Istanbulu

Njih dvojica razgovarali su i o sastanku koji je nedavno održan u Istanbulu, a riječ je o isporuci ukrajinskog žita.

Erdoan je podsjetio da je na tom sastanku odlučeno da se procesom izvoza ukrajinskog žita upravlja iz Koordinacionog centra koji će biti uspostavljen u Istanbulu, a koji će činiti Turska, Rusija, Ukrajina i zvaničnici Ujedinjenih naroda (UN).


Brza implementacija

Dodao je da će brzom implementacijom plana osigurati veliko olakšanje u pogledu globalne sigurnosti hrane.

U Istanbulu je 13. jula održan kvadrilateralni sastanak Rusija-Ukrajina-Turske-Ujedinjeni narodi na kojem se razgovaralo o pomorskom transportu ukrajinskog žita i drugih namirnica.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar nakon sastanka vojnih delegacija Turske, Rusije, Ukrajine te predstavnika UN-a o pomorskom transportu ukrajinskog žita kazao kako je dogovoreno uspostavljanje Koordinacijskog centra u Istanbulu gdje će biti smješteni predstavnici svih strana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.