ZAŠTITA SIGURNOSTI

SAD istražuju kineski Huawei zbog opreme u blizini raketnih silosa

Firma je oštro odbacila optužbe američke vlade da bi mogla špijunirati američke kupce i predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti

Vlasti su zabrinute da bi Huawei mogao dobiti osjetljive podatke. Ilustracija

A. Č. / CNN

24.7.2022

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) istražuje kineskog proizvođača Huawei zbog zabrinutosti da bi mobilni tornjevi opremljeni njegovom opremom mogli uhvatiti osjetljive informacije iz vojnih baza i raketnih silosa koje bi firma zatim mogla prenijeti u Kinu, rekle su dvije osobe upoznate s tim pitanjem.

Vlasti su zabrinute da bi Huawei mogao dobiti osjetljive podatke o vojnim vježbama i statusu spremnosti baza i osoblja putem opreme, rekao je jedan od ljudi koji je zahtijevao anonimnost jer je istraga povjerljiva i uključuje nacionalnu sigurnost.

Prethodno neprijavljenu istragu pokrenulo je Ministarstvo trgovine nedugo nakon što je Bajden preuzeo dužnost početkom prošle godine, rekli su izvori, nakon provedbe pravila za donošenje izvršne uredbe iz maja 2019. koja je agenciji dala istražne ovlasti.

Istraga u toku

Agencija je pozvala Huawei u aprilu 2021. da sazna politiku firme o dijeljenju podataka sa stranim stranama koje bi njezina oprema mogla uhvatiti s mobitela, uključujući poruke i geolokacijske podatke, prema dokumentu od 10 stranica u koji je Reuters imao uvid.

Ministarstvo trgovine saopćilo je da ne može "potvrditi niti demantirati istrage koje su u toku". 

Dodalo se da je: "zaštita sigurnosti i sigurnosti američkih osoba od zlonamjernog prikupljanja informacija ključna za zaštitu našeg gospodarstva i nacionalne sigurnosti."

Huawei nije odgovorio na zahtjev za komentar. Firma je oštro odbacila optužbe američke vlade da bi mogla špijunirati američke kupce i predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odgovorilo na konkretne optužbe. U priopćenju poslanom e-poštom stoji: "Vlada SAD-a zloupotrebljava koncept nacionalne sigurnosti i državne moći kako bi dala sve od sebe kako bi potisnula Huawei i druge kineske telekomunikacijske tvrtke bez davanja ikakvih čvrstih dokaza da one predstavljaju sigurnosnu prijetnju SAD-u i drugim zemljama ."

Zabraniti sve američke transakcije

Reuters nije mogao odrediti koje bi akcije agencija mogla poduzeti protiv Huaweija.

Osam sadašnjih i bivših dužnosnika američke vlade reklo je da istraga odražava dugotrajnu zabrinutost za nacionalnu sigurnost u vezi s firmom, koja je već bila pogođena nizom američkih ograničenja posljednjih godina.

Ako Ministarstvo trgovine utvrdi da Huawei predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, to bi moglo premašiti postojeća ograničenja koja je nametnula Federalna komisija za komunikacije (FCC), regulator telekomunikacija SAD-a.

Koristeći široke nove ovlasti koje je stvorila Trampova administracija, agencija bi mogla zabraniti sve američke transakcije s Huaweijem, zahtijevajući od američkih telekomunikacijskih operatera koji se još uvijek oslanjaju na njegovu opremu da je brzo uklone ili će se suočiti s novčanim ili drugim kaznama, brojni odvjetnici, akademici i bivši dužnosnici rekli su za Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.