SMATRAJU PROVOKACIJOM

Zbog posjete Nensi Pelosi: Kina prekida saradnju sa SAD-om u brojnim oblastima

Nešto ranije, kinesko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je sankcije za predsjedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i najbliže članove njene porodice zbog posjete Tajvanu

Pogoršavaju se odnosi Džoa Bajdena i Si Đinpinga. AGENCIJE

S. S.

5.8.2022

Peking je danas objavio da će zaustaviti saradnju sa SAD-om u brojnim oblastima, uključujući i dijaloge između visoko pozicioniranih vojnih komandanata, a sve zbog posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi (Nancy) Tajvanu.

Kinesko ministarstvo je dodalo da zaustavlja razgovore o klimatskim promjenama sa Amerikom, obustavlja saradnju u oblastima prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata, prenosi Reuters. To su glavne od ukupno osam objavljenih mjera, navodi se.

Kineske vlasti saopćile su također da je otkazan radni sastanak predstavnika kineskog i ministarstva odbrane SAD-a.

Nešto ranije, kinesko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je sankcije za predsjedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i najbliže članove njene porodice zbog posjete Tajvanu, uprkos protivljenju Kine.

Kina je danas saopćila da je poslala više od 100 borbenih aviona i 10 ratnih brodova na vojne vježbe koje traju već dva dana.

Kineska agencija Sinhua objavila je danas da su lovci, bombarderi, razarači i fregate učestvovali u "zajedničkoj operaciji blokade" koja se održavala u šest zona na moru, u smjeru ka obali Tajvana.

Neidentifikovane mete

Istočna komanda kineske vojske je ispalila nove verzije projektila i rekla da je precizno pogodila neidentifikovane mete u Tajvanskom moreuzu.

Neki od projektila su preletjeli nad Tajvanom i odletjeli u Pacifik, rekli su vojni zvaničnici za državne medije.

Vježbe, za koje Sinhua navodi da se drže na dosad neviđenim razmjerama, su odgovor Kine na posjetu predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu u utorak.

"Izgovor za vojne aktivnosti"

Ona je najviši rangirani američki političar koji je posjetio Tajvan u prethodnih 25 godina.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da kineske vojne vježbe usmjerene ka Tajvanu, uključujući i projektile ispaljene ka japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, predstavljaju eskalaciju.

Kineske vojne vežbe pokrenute su nakon što je predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nensi Pelosi posjetila Tajvan u utorak.

- Kina je odabrala da pretjerano reaguje i iskoristi posjetu Pelosi kao izgovor da pojača provokativne vojne aktivnosti u i oko Tajvanskog moreuza - kazao je Blinken na konferenciji u glavnom gradu Kambodže, Pnom Penu.

Blinken je, također, rekao da se SAD čvrsto solidarišu sa Japanom nakon "opasnih akcija koje je Kina preuzela".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.