NAKON GLASANJA SENATA

Bajden potpisao podršku članstvu Švedske i Finske u NATO-u

Potpisujući protokole, Bajden je rekao da će Finska i Švedska "ispuniti sve zahtjeve NATO-a", a njihovo članstvo "će učiniti naš savez jačim i učiniti Ameriku i američki narod sigurnijim".

Džo Bajden: Švedska i Finska će ispuniti sve uslove NATO-a. ANADOLIJA

S. S.

9.8.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je u utorak dokumente kojim Sjedinjene Američke Države (SAD) formalno podržavaju članstvo Finske i Švedske u Sjevernoatlanskom savezu (NATO), rekavši da će njihov ulazak učiniti alijansu jačom nego ikad.

Bajden je potpisao dokumente kojima se podupire članstvo Švedske i Finske u alijansi nakon što je Senat prošle sedmice velikom većinom glasao za ulazak nordijskih zemalja u NATO.

"NATO je ujedinjeniji nego ikad"

Potpisujući protokole, Bajden je rekao da će Finska i Švedska "ispuniti sve zahtjeve NATO-a", a njihovo članstvo "će učiniti naš savez jačim i učiniti Ameriku i američki narod sigurnijim".

- Nastojeći da se pridruže NATO-u, Finska i Švedska preuzimaju svetu obavezu. Napad na jednog je napad na sve. Naš savez je bliskiji nego ikad. Ujedinjeniji je nego ikad. A kada Finska i Švedska povećaju broj saveznika na 32, bićemo jači nego ikad - rekao je Bajden.

Švedska i Finska su u maju formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Pozvane nakon ukidanja veta Turske

Međutim, Turkrska, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo. Dvije zemlje su zvanično pozvane da se pridruže NATO-u nakon što je Turska ukinula veto na njihovo članstvo nakon potpisivanja trilateralnog memoranduma 28. juna.

Dosad je 23 saveznika podržalo ulazak tih zemalja u NATO, a Bajden je pozvao članice koje to još nisu učinile da, što je prije moguće, završe svoje procese ratifikacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.