GENERALNI SEKRETAR UN-A

Povodom Dana nezavisnosti Ukrajine: Antonio Gutereš pozvao na mir

Posljedice ovog besmislenog rata osjećaju se daleko van Ukrajine, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš

Antonio Gutereš: Posljedice rata se osjete daleko od Ukrajine. AGENCIJE

S. S.

24.8.2022

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) pozvao je u srijedu na mir povodom 31. Dana nezavisnosti Ukrajine od Sovjetskog Saveza i šest mjeseci od početka rata u ovoj zemlji.

- Narod Ukrajine i šire treba mir, treba im mir sada - rekao je Gutereš na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

Stotine djece je stradalo

Hiljade civila su ubijene i ranjene, uključujući stotine djece, od kada je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara.

- Posljedice ovog besmislenog rata osjećaju se daleko van Ukrajine. Vidimo da se pojavljuju nove ranjivosti u globalnom okruženju koje je već istrošeno sukobima, nejednakošću, ekonomskim i zdravstvenim krizama izazvanim pandemijom te klimatskim promjenama - s ogromnim uticajem na zemlje u razvoju - rekao je Gutereš.

Dodao je da je rast ionako visokih cijena hrane, đubriva i goriva izazvao globalnu krizu zbog koje bi još milioni ljudi mogli zapasti u ekstremno siromaštvo, koja povećava glad i neuhranjenost.

Neće biti dovoljno hrane

Gutereš je upozorio da neće biti dovoljno hrane 2023. ako se tržište đubriva ne stabilizuje.

- Mnogi poljoprivrednici širom svijeta planiraju smanjiti površine za obrađivanje za iduću sezonu. Dobijanje mnogo više hrane i đubriva iz Ukrajine i Rusije po razumnim cijenama od vitalne je važnosti za dalje smirivanje tržišta i niže cijene za potrošače - rekao je Gutereš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.