PETER SIJARTO

Šef mađarske diplomatije: Svijet se ne sastoji smo od Amerike i Evrope,zemlje Istoka su postale pokretač ekonomskih promjena

Neophodno je priznati da je ova svjetska kriza još jače potvrdila da vjetrovi velikih promjena u svjetskoj ekonomiji danas nedvosmisleno pušu sa istoka, naveo je

Sijarto: Situacija je takva da je spajanje zapadne i kineske ekonomije činjenica. Twitter

E. Ć. / Srna

28.8.2022

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto (Szijjarto) rekao je da se svijet ne sastoji samo od Amerike i Evrope i da su zemlje Istoka postale pokretač ekonomskih promjena u svijetu.

- Neophodno je priznati da je ova svjetska kriza još jače potvrdila da vjetrovi velikih promjena u svjetskoj ekonomiji danas nedvosmisleno pušu sa istoka. Situacija je takva da je spajanje zapadne i kineske ekonomije činjenica - rekao je Sijarto.


Atmosfera potpuno drugačija

On istakao da liberalnoj politici nedostaje uvažavanje prema drugim državama i da mađarsku politiku, koja se zasniva na uvažavanju, cijene u većini zemalja.

- Atmosfera je u svijetu izvan Amerike i Evrope potpuno drugačija, nego što o njoj ovdje u Evropi pišu liberalni mediji. U većini zemalja, osim Sjeverne Amerike i Evrope, narativi ovdje u Evropi doživljavaju neuspjeh - naveo je Sijarto na forumu "Tranzit" u mađarskom gradu Tihanj.

On je naveo da se u svijetu ozbiljno odnose prema tome ko govori iskrenije, pravednije i direktno i ko djeluje u skladu s nacionalnim interesima, prenosi "Sputnjik".


Strategija vanjske politike

- Ono što nedostaje liberalnoj politici, liberalnoj spoljnoj politici, liberalnom razmišljanju je poštovanje. Mi Mađari svoju spoljnu politiku zasnivamo na uzajamnom poštovanju. Mi ne gradimo vanjsku politiku kako bismo rekli drugim zemljama kako da rade, ne da bismo ih podučavali, ne da bismo govorili o drugim zemljama na način na koji američki ambasador govori o nama u Senatu - istakao je šef mađarske diplomatije.

On je istakao da mađarska vlast sprovodi vanjska politiku kako bi izgradila veze koje su korisne za zemlju.

- Ta strategija vanjske politike zasnovana na uzajamnom poštovanju u velikom dijelu sveta izaziva poštovanje. Nikada nismo diskriminisali preduzeća ni na osnovu geografije, ni na osnovu partije, podržavali smo svakoga ko je mogao da doprinese razvoju mađarske ekonomije - rekao je Sijarto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.