NAKON NOVE ESKALACIJE

Borelj: Pozivam Armeniju i Azerbejdžan da se vrate za pregovarački stol

Ministarstvo odbrane Azerbejdžan je navelo da je armenska vojska izvršila opsežne provokacije u večernjim satima u pravcu mjesta Dashkasan, Kalbajar i Lachin koji se nalaze blizu granice

Borelj: Pozivam na hitan prekid neprijateljstva. AGENCIJE

S. S.

13.9.2022

Evropska unija (EU) pozvala je Armeniju i Azerbejdžan da prekinu neprijateljstva i vrate se pregovorima.

- Sinoćnja oružana konfrontacija između Armenije i Azerbejdžana je opasna eskalacija koju treba zaustaviti. Pozivamo na hitan prekid neprijateljstava i povratak za pregovarački stol. EU je u kontaktu s obje strane kako bi doprinijela deeskalaciji sukoba - rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) na Twitteru.

Intenzitet se smanjio

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je kasno sinoć da su počeli žestoki sukobi na azerbejdžansko-armenskoj granici između vojnih jedinica dvije zemlje.

Ministarstvo je navelo da je armenska vojska izvršila opsežne provokacije u večernjim satima u pravcu mjesta Dashkasan, Kalbajar i Lachin koji se nalaze blizu granice.

Armenski premijer Nikol Pašinjan (Pashinyan) izjavio je da se intenzitet sukoba s Azerbajdžanom jutros smanjio, te da je, prema podacima Ministarstva odbrane Armenije, do sada poginulo 49 armenskih vojnika.

2020. akcija Armenije

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, također poznat kao Gornji Karabah, međunarodno priznatu teritoriju kao dio Azerbejdžana.

Azerbejdžan je 2020. godine oslobodio nekoliko gradova i više od 300 naselja i sela koja je prethodno okupirala Armenija, a borbe su okončane dogovorom uz posredovanje Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.