AMERIČKI KONGRES

Komisija koja istražuje nerede 6. januara u Kapitolu poziva Trampa da svjedoči

Odluka je donesena jednoglasno, sa devet glasova za, u cilju da prinudi Trampa da svjedoči, a zatraženo je i da dostavi tražene dokumente

Donald Tramp u problemu. AP Photo / José Luis Villegas, Pool, File

S. S.

13.10.2022

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje nerede od 6. januara u američkom Kapitolu glasala je u četvrtak da pozove bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) da svjedoči.

Odluka je donesena jednoglasno, sa devet glasova za, u cilju da prinudi Trampa da svjedoči, a zatraženo je i da dostavi tražene dokumente.

Otkriti činjenice

Uoči glasanja, odlazeća republikanska kongresmenka Liz Čejni (Cheney) rekla je da komisija "sada ima dovoljno informacija da odgovori na mnoga kritična pitanja koja postavlja Kongres", ali sada treba da čuje "centralnog igrača 6. januara".

Ona je ukazala na više od 30 svjedoka koji su prethodno dovedeni da svjedoče koji su se pozivali na svoje pravo protiv samooptuživanja, od kojih su mnogi to učinili odgovarajući na pitanja o njihovoj interakciji s Trampom.

- U jednom trenutku Ministarstvo pravde će možda otkriti činjenice koje ovi i drugi svjedoci trenutno kriju - rekla je ona.

Benon proglašen krivim

Dodala je da je njihova dužnost prema njihovoj zemlji, djeci i Ustavu da traže odgovore direktno od čovjeka koji je sve to pokrenuo.

- I svaki Amerikanac ima pravo na te odgovore. Dakle, djelujemo sada da zaštitimo našu zemlju - dodala je ona.

Nije jasno hoće li se Tramp odazvati, a njegov bivši glavni strateg Stiv Benon (Steve Bannon) proglašen je krivim u julu po dvije optužbe za nepoštivanje Kongresa jer se nije pojavio pred komisijom i predao dokumentaciju koja je tražena.

Po optužnici Benonu prijeti kazna do godinu dana zatvora i novčana od 100 do 100.000 dolara, a presuda mu je zakazana za 21. oktobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.